Scena

Biografija Danila Kiša na engleskom

24Dkish
B
iografska knjiga "Izvod iz knjige rođenih - priča o Danilu Kišu", koju je napisao britanski esejista Mark Tompson (Thompson) objavljena je ovih dana u SAD, prenosi B92.

Biografija Danila Kiša na engleskom
Portal AnalitikaIzvor

Studiju o Kišu, jednom od najznačajnijih jugoslovenskih pisaca dvadesetog vijeka, objavila je američka izdavačka kuća Kornel juniverziti pres (Cornell University Press).

"Šetajući se Kalemegdanom jednog davnog zimskog dana pomislio sam da bih mogao da oblikujem knjigu kao seriju eseja zasnovnih na 'Izvodu iz knjige rođenih', Kišovom sopstvenom autobiografskom tekstu ", rekao je Tompson.

Takođe je izjavio da je poželio da tako "oda i poštovanje eksperimentalizmu u Kišovom djelu".

Tompson je rekao da je počeo da čita Kišova djela 1987. godine i da objavljuje njihove prikaze, a dodao je da je knjiga "Peščanik", štampana na engleskom jeziku 1990. godine, na njega ostavila posebno dubok utisak.

"Boraveći u jesen 1993. godine u Beogradu, poželio sam da pišem o Kišu. Od tada sam počeo da skupljam sve o Kišu i da koristim svaku mogućnost da se sretnem s ljudima koji su ga poznavali", rekao je autor.

Tompson je napisao više studija među kojima su "Kuća od papira: Kraj Jugoslavije", "Proizvodnja rata: mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini" kao i "Beli rat: Život i smrt na italijanskom frontu 1915-1919" - knjiga prodata u pedesetak hiljada primjeraka.

Izuzetno pozitivne prikaze Tompsonove biografije Danila Kiša već su došle iz pera Nadin Gordimer, Adama Zagajevskog, Dušana Makavejeva, Dubravke Ugrešić i nekoliko drugih autora.

Više o Tompsonovoj knjizi o Kišu može se pronaći na http://www.cornellpress.cornell.edu/book/?GCOI=80140100885130&fa= author&person_id=4841

Portal Analitika