Scena

Isak Haračić pohađaće Ljetnju školu na Muzičkoj akademiji Zapada

2003akademija
V
iolončelista Isak Haračić iz Bosne i Hercegovine, jedan od 16 kandidata koji su polagali audiciju u Kotoru, biće prvi muzičar iz regiona koji će pohađati Ljetnju školu Muzičke akademije Zapada u SAD (MAW), saopšteno je iz Kotor Arta.

Isak Haračić pohađaće Ljetnju školu na Muzičkoj akademiji Zapada
Portal AnalitikaIzvor

Najznačajniji crnogorski festival, čiji je muzički segment, Don Brankovi dani muzike i njegov rukovodilac Ratimir Martinović, organizovao je prvu regionlanu audiciju zahvaljući saradnji sa poznatom akademijom u Kaliforniji i Odbora za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora.

- Oduševljeni smo što imamo jednog uspješnog kandidata sa audicija u Kotoru i zahvalni što smo imali priliku da upoznamo talentovane muzičare iz regiona. Nažalost, ostale kandidate nismo pozvali na Ljetnju školu, ali je nekoliko njih dobilo pismo ohrabrenja jer su pokazali veliki potencijal i naši profesori bi željeli da ih ponovo čuju na narednim audicijama. U ovoj sezoni smo imali rekordan broj prijava – više od 1.600 za svega 160 slobodnih mjesta, tako da je konkurencija bila izuzetno velika, naročito za instrumente poput violine, violončela i flaute, na kojima su izvodili i veći broj kandidata prijavljenih kandidata u Kotoru – kazala je dekanica MAW-a, Tifani DeVris.

Isak Haračić bio je najbolji na audiciji na koju se prijavilo još 15 kandidata iz gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije. Ovaj student master studija na Sarajevskoj muzičkoj akademiji, takođe je i prvi čelista Sarajevske filharmonije.

- Iako sam se pripremao najbolje što sam mogao, znao sam da nisu velike mogućnosti da položim audiciju, s obzirom na konkurenciju i u Kotoru i među čelistima na audicijama u SAD i Engleskoj. Izuzetno mi je drago da mi je pružena ovakva prilika i ukazano povjerenje da se borim sa svim izazovima koji me tamo čekaju. S obzirom da sam vijest primio nedavno, još uvijek sam jako uzbuđen i nestrpljiv, jer sam siguran da ću tokom Ljetnje škole naučiti puno novih stvari i steći dosta iskustva. Velika zahvalnost dugujem Kotor Artu koji je odlično organizovao audiciju i koji mi puno pomaže da organizujem cijeli put – riječi su mladih Haračića, budućeg studenta MAW-a.

2003IsakHaracic
- Ovo je samo još jedna od potvrda da Kotor gradi imidž regionalnog muzičkog centra i sasvim sam siguran da će kroz još intenzivniju buduću saradnju sa Muzičkom akademijom Zapada, sve više mladih prepoznati svoju šansu u onome što im pružamo – izajvio je Ratimir Martinović, umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike festivala Kotor Art, koji je nedavno boravio u Kaliforniji, gdje mu je dodijeljena i posebna povelja grada Santa Barbara.

Podsjećamo, prve međunarodne audicije za učešće na Ljetnjoj školi Muzičke akademije Zapada - Music Academy of the West održane su tokom februara u Londonu i Kotoru. Na inicijativu Odbora za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora, Muzička akademija zapada i Don Brankovi dani muzike organizovali su audiciju za mlade muzičare iz regiona koji sviraju gudačke, drvene ili limene duvačke instrumente. MAW je već tokom pristizanja prijava za audiciju izrazila posebno zadovoljstvo njenim organizovanjem, pa je najavila nastavak saradnje i naredne godine.

Portal Analitika