Scena

Koncert grupe „Mellino“ za početak Dana frankofonije

2003mellino
K
oncertom grupe „Mellino“ u Crnogorskom narodnom pozorištu, sa početkom u 20 časova, danas će biti obilježen Međunarodni dan frankofonije.

Koncert grupe „Mellino“ za početak Dana frankofonije
Portal AnalitikaIzvor

Njime će ujedno početi desetodnevna manifestacija Dani frankofonije, koji već dugi niz godina u Crnoj Gori organizuje Francuski istitut.

- Svake godine, na proljeće, frankofona zajednica Crne Gore slavi kao i svuda u svijetu, Dane frankofonije. Taj zabavni događaj okuplja sve one koji dijele ljubav prema francuskom jeziku, ali i one, koji u okviru jedne međunarodne veze, dijele vrijednosti ljubavi, razumijevanja i tolerancije. Mi smo stanovnici jedne iste zemlje, koju treba očuvati za buduća pokoljenja. Frankofonija u Crnoj Gori je ove godine posvećena temi životne sredine. Program koji vam nudimo ponudiće, osim predloženih predstava i takmičenja, priliku da budemo zajedno – riječi su Stefana Majkona, direktora Francuskog instituta Crne Gore, koji je svima poželio prijatnu zabavu na Danima frankofonije.

Na večerašnjem koncertu „Mellina“ u CNP-u, nastupiće Stefan Melino, Izabel Melino, Adilson Monteiro Do Rozario i Alen Bastar. Par Melino je bio dio popularne francuske alternativne rok grupe „Negresses Vertes“, za koju su komponovali i izvodili veliki broj numera. Pred podgoričkom publikom će se predstaviti pjesmama sa novog albuma, kao i hitovima iz vremena grupe „Negresses Vertes“.

Od prvog dana manifestacije u tržnom centru Delta City biće postavljena izložba „Šume i ljudi“ Fondacije GoodPlanet na kojoj su prikazane najljepše fotografije šuma iz cijelog svijeta.

TVCG emitovaće od večeras priče iz Četiri godišnja doba, posljednjeg ciklusa klasičnog, a u isto vrijeme modernog djela reditelja Erika Romera, koji se smatra važnom figurom francuskog novog talasa. Od 20 i 45 biće prikazan film „Ljetnja priča“, dok će „Jesenja priča“ biti emitovana od 22 i 40 minuta. Dan kasnije, u istim terminima biće prikazana „Proljećna priča“ i „Zimska priča“ na Drugom programu TVCG. Reprize filmova najvljene su za subotu i nedjelju u ponoć.

2003frankofonija
Program Dana frankofonije sjutra će bit nastavljen na Cetinju, gdje će u Ministarstvu kulture koncert prirediti talentovani pijanista Bojan Martinović. Program u čast francuskog kompozitora i pijaniste Fransisa Pulenka činiće Šetnje, Nokturni, Improvizacije i Nazelske večeri. Isti program Martinović će u petak izvesti u Velikoj sali podgoričkog KIC-a, od 20 časova.

Program će naredne sedmice biti nastavljen prikazivanjem dokumentarnih filmova čije su teme očuvanje životne sredine i život danas. Takođe, Udruženje profesora francuskog jezika Crne Gore u subotu organizuje čišćenje Tološke šume u Podgorici, dok će na platou ispred Opštine u Beranama biti priređena velika igra na temu životne sredine. U nedjelju sve pozivaju na vožnju biciklima, koja će početi u centru Podgorice, a završiti u Trgaji na Cijevni.

U ponedjeljak, 25. marta, na Katedri za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću biće uručene nagrade najboljima sa takmičenja „Deset riječi frankofonije“ na kome su učestvovali studenti te Katedre, zatim Instituta za strane jezike, Pravnog i Ekonomskog fakulteta i Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru. Studenti Univerziteta Donja Gorica predstaviće dan kasnije propagandni spot koji su osmislili upravo za ovogodišnje Dane frankofonije. Utorak uveče rezervisan je za mali muzički spektakl „Debisi za početnike“, koji će prirediti učenici Muzičke škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice.

U srijedu će mladi frankofoni umjetnici iz udruženja Klub Ami izvesti muzičku predstavu „Putovanja“ na sceni Kulturnog centra u Beranama, od 20 časova. U isto vrijeme u Multimedijalnoj sali KIC-a biće prikazan film o prirodi „Mikrokosmos: Narod iz trave“ Kloda Nuridsana i Mari Perenu.

Drugi veliki koncert povodom Dana frankofonije prirediće Mimi Ble, kanadska pijanistkinja porijeklom iz Kvebeka, koja se proslavila kao klasična pijanistkinja, da bi zatim počela da izvodi regtajm numere, pa je postala jedna od najtraženijih umjetnika tog žanra

Ljubitelji pješačkih tura moći će u petak, 29. marta da učestvuju u turi od Kotora, preko tvrđave San Đovani, sela Špiljari i Pračiste, do Žanjevog Dola na 1.121 metara nadmorske visine.

Posljednjeg dana manifestacije, u subotu 30. marta, počeće takmičenjima u fotografiji na temu životne sredine i frankofonom slobodnom scenskom izrazu. Zatvaranje Dana frankofonije obilježiće projekcija dokumentaraca “Home“ reditelja Jana Artusa Bertrana takođe sa temom o životnoj sredini.

Portal Analitika