Scena

Miroslav Homen diriguje CSO u nacionalnom teatru

1703koncert
C
rnogorski simfonijski orkestar, pod upravom dirigenta Miroslava Homena, nastupiće sjutra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.

Miroslav Homen diriguje CSO u nacionalnom teatru
Portal AnalitikaIzvor

Solistkinja na koncertu je istaknuta crnogorska umjetnica, prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, sopran Vjera Miranović-Mikić, a njen gost je korejski tenor Hon Li, od 2006. solista iste beogradske Opere.

Pod upravom dirigenta Miroslava Homen, odraslog u Kotoru, dugogodišnjeg direktora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i profesora na Muzičkim akademijama u Sarajevu i Puli, na programu koncerta su arije i uvertire iz popularnih opera Volfganga Amadeusa Mocarta, Đakoma Pučinija, Đuzepea Verdija, Žorža Bizea, Pjetra Maskanjija, Antonjina Dvoržaka i Dionizija de Sarna.

Homen je rođen u Dubrovniku 1940. godine, a srednje obrazovanje stekao je u kotorskoj Klasičnoj gimnaziji i Srednjoj muzičkoj školi. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu studirao je kompoziciju i diplomirao na odsjeku za dirigovanje 1966. godine. Gotovo tri decenije bio je dirigent Sarajevske opere i baleta, a bio je i direktor Sarajevske opere i Filharmonije. Kao operski i simfonijski dirigent, gostovao je širom nekadašnje Jugoslavije i Evrope. Od 1962. do 1991. godine bio je umjetnički vođa  hora „Slobodan Princip Seljo“ u Sarajevu, a utemeljio kamerni hor Muzičke omladine BiH i hor Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva „Napredak“. Dugogodišnju pedagošku djelatnost vezao je za Muzičku akademiju u Sarajevu, a posljednjih nekoliko godina angažovan je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Od 1992. godine bio je šef dirigent a zatim i upravnik opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Stalni je gost dirigent Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Osnivač je i umjetnički vođa mješovitog hora HNK-a u Puli.

Vjera Miranović-Mikić rođena je u Podgorici, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Usavršavala se na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i Muzičkoj akademiji „Mocarteum“. Bila je prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 1985. do 1988. godine, da bi zatim postala stalna članica Narodnog pozorišta u Beogradu. Bavi se izvođenjem velikih vokalno-instrumentalnih djela, priređuje resitale solo pjesama kao i djela savremenih kompozitora. Gostovala je na svim operskim scenama bivše Jugoslavije, kao i u Austriji, Belgiji, Italiji, Bjelorusiji, Francuskoj, Rumuniji, Iraku, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj... Sarađivala je sa horom Beogradski madrigalisti i umjetničkim ansamblom JNA. Dobitnica je Diplome Ruske federacije povodom 50. godina pobjede nad fažizmom, 1995. godine. Snimila brojne televizijske i evropske emisije, kao i albume sa operskim arijama, među kojima i CD „Muzika crnogorskog dvora“.

Hon Li rođen je 1976. godine u Seulu, gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji, a potom se usavršavao u Njemačkoj i Bugarskoj, završivši master studije. Bio je angažovan u zemljama regiona: operi Narodnog pozorišta u Beogradu, Teatru u Novom Sadu i Nacionalnom teatru Skoplja. Bi je prvi tenor Teatra u Varni, a nastupao je i u nacionalnim teatrima u Mariboru, Nišu, Podgorici, Tokiju, Seulu i Baden-Badenu. U Operi Narodnog pozorišta u Beogradu debitovao je 2006. godine. Kao solista nastupao je i u izvođenju vokalno-instrumentalnih kompozicija. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, između ostalih i nagrade „Oskar Danon“ koju mu je Narodno pozorište u Beogradu dodijelilo kao podsticaj za ostvarenje vrhunskih umjetničkih kreacija u prošloj sezoni. Hon Li je takođe junak dokumentarnog filma „Stranac“, koji je snimljen u Beogradu.

Portal Analitika