Scena

"Penelopijada" gostuje u CNP-u

1503penelopijada
P
redstava „Penelopijada“ tivatskog Centra za kulturu i April production iz Toronta, koju je po tekstu Maragret Atvud režirala Dragana Varagić, biće sjutra izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova

"Penelopijada" gostuje u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o komadu čiji glumački ansambl u potpunosti čine žene: Dubravka Drakić, Tanja Bošković, Ivana Mrvaljević, Kristina Stevović, Jelena Simić, Smiljana Martinović, Vesna Vujošević i Karmen Bardak.

Prevod teksta uradila je Bojana Vujin, scenografiju Ketlin Irvin, a kostime Jelisaveta Tatić – Čuturilo. Muziku je komponovao Aleksandar Gajić, koreografiju osmislila Slavka Nelević, a dizajner svjetla je Rade Stamenković.

- Ovaj komad je borba da se kaže istina koju bi najradije svi zaboravili. Istina je ljekovita. Pitanje istine je pitanje identiteta. Biće muzike i koreografije u ovom sveženskom komadu, gdje nam Penelopa i njene sluškinje, koje igraju mnoge uloge, nude reviziju poznatog Homerovog spjeva. One nam, iz svoje perspektive, nude rekonstrukciju događaja iz „Odiseje“, koji je od žrtava napravio krivce, i kome Homer posvećuje vrlo malo prostora, zadovoljan stereotipnim objašnjenjem i ne upuštajući se u pobliže rasvetljavanje možda jedne kompleksnije priče koja se krije u pozadini. Tako je komad i neka vrsta pobune protiv Homera i vjerodostojnosti njegove priče. I ne samo njegove - ni Penelopa nam ne kaže baš sve, boreći se sa istinom koju bi najradije zaboravila - zapisala je rediteljka Varagić o komadu koji je u avgustu prošle godine postavila na scenu.

Portal Analitika