Scena

Sehad Čekić na producentskoj radionici Kanskog festivala

1403Cekic
P
roducent mr Sehad Čekić biće učesnik programskog segmenta Networking - Producers on the Move, koji organizuje udruženje za panevropsku filmsku promociju (EFP), objavilo je Ministarstvo kulture.

Sehad Čekić na producentskoj radionici Kanskog festivala
Portal AnalitikaIzvor

Tako je odlučila stručna komisija ovog ministarstva, koje je 21. februara raspisalo konkurs za učešće u programu European Film Promotion i pozvalo mlade crnogorske producente da iskoriste mogućnost da se integrišu u aktuelne razvojne evropske filmske tokove.

Komisija koju su činili reditelj Draško Đurović, rediteljka Marija Perović i Jovan Marjanović, predstavnik Bosne i Hercegovine u fondu Savjeta Evrope Eurimages, imala je, pak, lak zadatak. Naime, jedini prijavljeni bio je upravo Sehad Čekić.

- S obzirom na tu činjenicu, kao i činjenicu da prijavljeni kandidat ispunjava uslove konkursa, Komisija je Čekića izabrala za prvog crnogorskog učesnika u programu Networking - Producers on the move. Na taj način Čekić će biti u prilici da, zahvaljujući EFP-u, na predstojećem Kanskom festivalu, na prigodnim sesijama, predstavi svoje dosadašnje stvaralaštvo, razgovara sa potencijalnim inostranim partnerima o budućim projektima, a njegov stručni i stvaralački profil biće zastupljen u specijalizovanim publikacima EFP – ističu iz Ministarstva kulture.

Sehad Čekić je magistar filmske produkcije, od 2005. godine radi na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, na kojem je biran u zvanje docenta na predmetima Filmska produkcija i Savremena filmska produkcija. Njegova dva ostvarenja selektovana su u okviru koprodukcionog marketa Cinelink, na Sarajevo Film Festivalu, u čijem je Talent Campusu učestvovao 2007. godine. Bio je izvršni producent dugometražnog filma „Gledaj me“ rediteljke Marije Perović i kratkog filma „Maske“ Andra Martinovića, odnosno producent dugometražnog igranog filma „Posljednje poglavlje“ Nemanje Bečanovića i „Nekako s proljeća“ Nikoline Barić. Čekićevi filmovi prikazani su na festivalima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Velikoj Britaniji, Turskoj, Egiptu, Holandiji, Francuskoj. Protekle dvije godine učestvovao je u prezentaciji crnogorske kinematografije na Marketu Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, u okviru Paviljona zemalja jugoistočne Evrope.

Portal Analitika