Scena

Dvije dame gošće CSO na koncertu povodom Osmog marta

0603cso
Crnogorski simfonijski orkestar prirediće sjutra poseban koncert povodom Osmog marta, na kome će solisti biti dvije gošće - violinstkinja Irina Krasko iz Rusije i prvakinja beogradske opere Snežana Savičić - Sekulić, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.

Dvije dame gošće CSO na koncertu povodom Osmog marta
Portal AnalitikaIzvor

Pod upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedena četiri interesantna djela. Riječ je o uvertiri Hovanščine Modesta Musorgskog, Koncertu za violinu i orkestar u e-molu Aleksandra Glazunova, Koncertu za koloraturni sopran i orkestar u a-molu Rejnholda Glijera i uvertiri-fantaziji Romeo i Julija čuvenog baleta Petra Iljiča  Čajkovskog.

Snežana Savičić - Sekulić osnovne i postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Radmile Smiljanić. Kao student je debitovala 2001. godine na sceni Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, kao Đilda u „Rigoletu“, i time zavrijedila godišnju nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije, prvi put dodijeljenu mladom umjetniku. Iste godine debituje na sceni Opere u Teatru Madlenianum u Zemunu. Laureat je 33. Međunarodnog takmičenja muzičke omladine u Beogradu 2003. godine, kada joj je, prvi put u istoriji takmičenja, pripalo čak pet specijalnih nagrada. Prvi je dobitnik je novoustanovljene nagrade „Oskar Danon“ Narodnog pozorište u Beogradu za vrhunske umjetničke kreacije u sezoni 2010/2011, i dobitnik Godišnje nagrade istog teatra. Nagrađivana je i na međunarodnm takmičenju u Poljskoj, i bila je stipendista prestižne umjetničkr škole „Guilhall“ u Londonu i „Musiktheatra” iz Beča za pjevače iz centralne i istočne Evrope. Bogatu izvođačku djelatnost čine nastupi u Srbiji, kao i na scenama u Parizu, Beču, Brnu, Bukureštu, Temišvaru, Rimu; Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Skoplju i Podgorici. Stalni je gost zemunske Opere Madlenianum kao i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Sarađivala je sa dirigentima poput Hozea Koljada, Silvija Barbata, Uroša Lajovića, Mladena Jagušta, Darinke Matić-Marović, Davida Krešencija, Bojana Suđića, i snimala je za diskografsku kuću „Mandala-Harmonia Mundi“. Stalni je član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Irina Krasko je učila violinu na Centralnoj specijalnoj muzičkoj školi u Moskvi i diplomirala na Moskovskom državnom konzervatorijumu „Čajkovski“ u klasi M. S. Glezarovoja. Bila je angažovana u brojnim simfonijskim orkestrima u Moskvi, radeći, između ostalih, pod upravom čuvenih dirigenata, poput Dudarove, Fedosejeva i Simonova. Bila je i član brojnih kamernih sastava, učestvujući u premijernim izvođenjima i snimanjima djela savremenih autora. Nastupala je u Kanadi, Meksiku, Južnoj Koreji, Japanu, Engleskoj... Neposredno nakon diplomiranja bavila se i pedagogijom, predajući violinu  u Muzičkom koledžu u Vladimiru. U Crnu Goru je došla 2008. godine sa suprugom Grigorijem Kraskom, i od tada povremeno sarađuje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Portal Analitika