Scena

Slobodan Marunović na turneji u Australiji

marunovicok
G
ostovanjem dramskog umjetnika, glumca Crnogorskog narodnog pozorišta, Slobodana Marunovića u Melburnu, Australija, u subotu i nedelju obilježena je 200. godišnjica od rođenja duhovnog i svjetovnog poglavara Crne Gore, vladike i vladara Petra II Petrovica Njegosa.

Slobodan Marunović na turneji u Australiji
Portal AnalitikaIzvor

Gostovanje Marunovića u organizaciji Crnogorskog društva "Njegoš" iz Melburna okupilo je brojne članove društva, ali i njihove prijatelje sa prostora bivše Jugoslavije.

Slobodan Marunović se predstavio čuvenom monodramom “Potonja ura Njegoševa”, po tekstu Slobodana Tomovića i u režiji Blagote Erakovića, koja je konačno nakon preko 1500 izvođenja  na meridijanima širom svijeta, doputovala u Melburn.

Svojim izvrsnim tumačenjem Njegoševog lika, prenoseći riječ i misao njegovu, Marunović je očarao publiku, a nijesu rijetki bili oni koji su se među publikom našli i na drugom Marunovićevom nastupu u Melburnu kada  je nakon izvođenja monodrame  publiku obradovao kazivanjem izabranih stihova crnogorskih pjesnika.

U vrijeme kada, kako crnogorska dijaspora u Australiji, tako i ostale dijaspore sa prostora bivse Jugoslavije, oskudijevaju teatarskim komadima a obiluju gostovanjima neukusnih i nekvalitetnih programa i nastupima estradnih zvijezda, gostovanje našeg čuvenog glumca došlo je kao kap vode žednome.

Počastvovan što je Crnogorsko društvo ''Njegoš'' baš njemu uručilo poziv da svojim nastupima u Australiji obilježi 200-godišnjicu Njegoševog rođenja, Marunović je  uočpi nastupa u Melburnu istakao da se raduje gostovanju kako iz profesionalnih tako i iz otadžbinskih razloga.

Na kraju predstave, društvo Crnogoraca, Melburna Marunoviću je  uričulo Priznanje za svojevrsnu misiju kojom je širom Ekumene pronio Njegosevu riječ i glas slobodne Crne Gore, ostavljajuci publiku u nadi da će gostovanje doajena crnogorskog glumišta otvoriti vrata i drugim umjetnicima iz Crne Gore i sa prostora bivse Jugoslavije, da u Australiji prikazu svoja vrhunska umjetnička ostvarenja.

Slobodan Marunović će u Australiji boraviti do 12 marta. Do kraja australijske turneje očekuju ga nastupi u Sidneju i Brizbejnu.

 

(Maja Jović)

marunovic1yad

 


Portal Analitika