Scena

Konkurs Ministarstva kulture za učešće producenata na Kanskom festivalu

2102efplogo
M
inistarstvo kulture pozvalo je crnogorske producente da se prijave na konkurs „Producers on the move“, iz programskog segmenta Networking udruženja Evropska filmska promocija (European Film Promotion), saopšeno je Poratalu Analitika iz tog ministarstva.

Konkurs Ministarstva kulture za učešće producenata na Kanskom festivalu
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećajući da je Crna Gora dobijanjem statusa zemlje članice u EFP stekla pravo delegiranja svojih predstavnika za učešće u programima te mreže, Ministarstvo kulture je najavilo da će odabrati jednog producenta koji će se predstaviti u Kanu ove godine.

- Pravo učešća na konkursu za program „Producers on the move“ imaju filmski producenti ne stariji od 45 godina, sa naprednim znanjem engleskog jezika, koji su realizovali najmanje jedan, a ne više od četiri igrana ili dokumentarna filma, ukoliko njihov posljednji film ispunjava barem jedan od navedenih uslova: da je, u prošloj godini selektovan od strane jednog od najvećih festivala, kao što su Sundance, Roterdam, Berlin, Kan; da je zabilježio uspjeh na domaćem tržištu; da je prikazan u drugim zemljama ili je uvršten u zvaničnu selekciju ovogodišnjeg Kanskog festivala, kao producentski ili koproducentski projekat – navodi se u konkurus.

Link za aplikacioni formular može se pronaći na stranicama Ministarstva kulture sa detaljima o uslovima konkursa treba ga dostaviti sa obaveznim prilozima u zatvorenoj koverti, najdalje do 1. marta 2013. godine, na adresu Ministarstva kulture - Njegoševa ulica, 81250 Cetinje, sa naznakom: „Za konkurs (Producers on the move) – European Film Promotion“.

- Stručna komisija Ministarstva kulture, shodno pravilima EFP, odabraće jednog producenta, koji će imati pravo da na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu predstavi svoje dosadašnje stvaralaštvo, učestvuje na sastancima sa potencijalnim inostranim partnerima za buduće projekte. Njegov stručni i stvaralački profil biće zastupljen u publikacijama ovog programskog segmenta EFP, kako bi bili prepoznati ukupni potencijali producenta.

Ministarstvo kulture ističe da će pokriti troškove kotizacije u iznosu 1.500,00 eura, dok je odabrani producent u obavezi da sebi obezbijedi put i boravak u Kanu.

Portal Analitika