Scena

Otvoren 5. Zimski salon knjige, Moća: Knjiga je prijatelj od povjerenja

1202zimskimoca
U jednoj knjizi možemo pronaći onog učenog prijatelja koji nam je blizu u najtežim trenucima, koji nas nasmije kada nam je to potrebno, jer možda prolazimo težak periodu u životu, kazao je italijanski pisac bestelera Federiko Moća otvarajući večeras 5. Zimski salon knjige u podgoričkoj Gradskoj knjižari.

Otvoren 5. Zimski salon knjige, Moća: Knjiga je prijatelj od povjerenja
Portal AnalitikaIzvor

Želeći da bude što bliže ovdašnjoj čitalačkoj publici, koja ga je u velikom broju dočekala, potrudio se da ne pogriješi dok na crnogorskom izgovara „Proglašavam otvorenim Peti zimski salon knjige“.

Upoznajući goste sa onim što ih očekuje do sredine marta, urednica Salona i izdavačke kuće Nova knjiga Jelena Krsmanović se osvrnula na elektronske knjige koje su, putem tehnologije, danas mnogima dostupne. No ona je istakla kako na takva „tehnička“ knjiga „nije lišena ni umjetnost, a samim tim ni književnost“. Naprotiv, čitaocima su date mogućnosti da učestvuju u stvaranju jednog djela, ili da se djelo istovremeno čita na različitim krajeva planete.

- Sve su to pozitivne strane i prednosti za današnjeg ljubitelja knjige i književnosti. Ali, ne smijemo zaboraviti da on, prije svega, želi da uživa u umjetničkom, a ne samo tehničkom i tehnološkom. Zato se postavlja pitanje: kakvu ulogu ima književnost danas i kako ona kao umjetnost može da odgovori velikim izazovima današnjice. Prateći nove pojavi u književnosti i izdavaštvu i osluškujući potrebe savremenog čitaoca, izdavačka kuća Nova knjiga i Gradska knjižara organizuju Peti zimski salon knjiga – Booka 2013 – kazala je ona.

Istina, nije potrebno podsjećati da je ova manifestacija u mnogome obogatila kulturni život glavnog grada. Uz to, kao što je istakla Krsmanović, namjera je Zimskog salona knjige da „daje odgovore na pitanja o ulozi i mjestu savremene književnosti“.

- Zajedno sa umjetnošću, a radi umjetnosti, odgovara velikim izazovima savremenosti. Njeguje, čuva i promoviše prave vrijednosti književnog djela – zaključila je urednica Salona.

1102zimskisalon2Prisutnima se obratio i ambasador Italije, Serđo Barbanti, koji će uskoro završiti svoj mandat u Crnoj Gori.

- U svijetu u kome razgovaramo putem telefona, u kome se dopisujemo putem mejlova, u kome se susrećemo putem skajpa, izgleda kao da više nije važno da se lično srećemo. Ali, to nije tačno i zbog toga je prisustvo Federika Moće ovdje veoma bitno. Sigurno ste pročitali njegove knjige, vidjeli njegove filmove, ali ono što vam može prenijeti svojim prisustvom, ima posebnu vrijednost. Još jedan razlog zbog kojeg sam posebno zadovoljan što je Federiko Moća ovdje, jeste zbog toga što on govori o promjeni: kako se promijeniti u svijetu koji se stalno mijenja, kroz sva životna doba koja prolazimo – od mladosti do zrelosti. To je poruka koju šalje svima. Bez obzira na to koliko su različite zemlje, kulture i običaji čitalaca, oni uvijek pronađu tu zajedničku nit. Doprinijeće i tome da neki mladi ljudi u Crnoj Gori bolje shvate probleme mladih u Italiji, ali i da razumiju sebe same – riječi su Barbantija.

Krsmanović je, zatim, najavila zvijezdu večeri – Federika Moću, čija je tri popularna naslova - „Tri metra iznad neba“, „Želim te“ i „Čovjek koji nije želio da voli“ – izdala upravo izdavačka kuća Nova knjiga.

- Veliki broj izdanja Nove knjige, naslovi koji važe za najpopularnije i najčitanije u svijetu, istovremeno se nalaze na policama Gradske knjižare i onima u najvećim evropskim centrima. Jednog od najpoznatijih i najčitanijih pisaca imaćemo priliku da čujemo večeras i upoznamo se sa njegovim stvaralaštvom - Federiko Moća, italijanski pisac, scenarista i reditelj – s ponosom je najavila Krsmanović.

1102zimskisalon3Samo naizgled jednostavnim riječima, on je mnoge podsjetio na ono što su, možda, već zaboravili da će pronaći u knjigama – prijatelja u pravom smislu te riječi. Ne želeći da skriva emocije – naprotiv – Moća je kazao da je veoam uzbuđen što je u Podgorici, što je pozvan da gostuje u Crnoj Gori.

- Srećan sam što sam ovdje, prije svega zbog ove izuzetne prilike – otvaranje Zimskog salona knjige. Vjerujem da u jednoj knjizi možemo pronaći onog učenog prijatelja koji nam je blizu u najtežim trenucima, koji nas nasmije kada nam je to potrebno, jer možda prolazimo težak periodu u životu. I zato, pozivam sve mlade, ali i one ne baš mlade, da uvijek budu u društvu takvog prijatelja. Jer, čitanje knjige nam može pomoći da razmislimo i napravimo pravi izbor u životu. A, knjiga je i prijatelj od povjerenja, jer onu vašu priču koju, možda, otkrije, neće nikome reći.

Pred brojnom publikom različitih generacija i malobrojnim zvanicama, među kojima su bili ambasador Srbije Zoran Lutovac i v.d. gradskog sekretara za kulturu i sport Hamdo Kočan, poznati italijanski autor, scenarista i reditelj nadahnuto je govorio o knjigama, filmovima, svom životu, ženama, a zatim davao autograme. Na promociji su o njegovim bestselerima i prevodu na crnogorski govorili književni kritičar Bogić Rakočević i Krsmanović.

K.J.

Portal Analitika