Scena

PEJAKOVIĆ: Crnoj Gori trebaju dramski pisci za djecu i mlade

0802assitej
Udruženje za razvoj pozorišta za djecu i mlade – ASSITEJ Crna Gora, u saradnji sa Kotor Art Kotorskim festivalom pozorišta za djecu i Gradskim pozorištem iz Podgorice, raspisaće sjutra prvi Konkurs za najbolji dramski tekst za djecu i mlade u Crnoj Gori, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

PEJAKOVIĆ: Crnoj Gori trebaju dramski pisci za djecu i mlade
Portal AnalitikaIzvor

- Uspostavljanje ove bijenalne nagrade ima za cilj da podstakne razvoj crnogorske dramske literature za pozorište za dječiju i mladu publiku. To je jedan od instrumenata podrške savremenoj dječijoj dramaturgiji, ali i kulturi koja je već dugo u marginalizovanoj zoni – riječi su Maje Mrđenović, predsjednice IO ASSITEJ-a Crna Gora.

Iako je dramsko stvaralaštvo za djecu već dugo bez značajnije podrške, kako je istakla Mrđenović, ni ovog puta nisu naišli na veliko razumijevanje. Tako je konkurs podržan novcem koji im je opredijeljen preko Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

- U Crnogorskom narodnom pozorišu se konkurs za najbolji dramski tekst bijenalno raspisuje od 2010. godine, uz podršku Ministarstva kulture, i na taj način on je ušao u zvančnu kulturnu politiku. Međutim, izostala je podrška za mlade, a potrebno je da i ova pitanja uđu u nacionalnu strategiju razvoja kulture – kaže predsjednica IO ASSITEJ-a i dodaje:

- Stalno se koristi floskula kako su budućnost zemlje su mladi ljudi, a evidentno je da mladi u tome ne egzistiraju dovoljno čvrsto i postojano. Pozorište je veoma važan društveni projekat, a djeca i mladi zahvaljujući njemu razvijaju kritičko mišljenje i svoju ličnost.

Mrđenović je iznijela i najbitnije detalje propozicija konkursa. Naime, konkurs je otvoren do 15. juna, i na njega se mogu prijaviti svi državljani Crne Gore ili oni koji su ovdje trajno naseljeni. Autoru najboljeg teksta biće dodijeljena nagrada od 3.000 eura i, što je još značajnije, djelo će biti prevedeno na engleski jezik, javno čitano i objavljeno. Uz to, imaće praizvedbu u sezoni 2013/14. godine, u koprodukciji Kotor Arta i Gradskog pozorišta. O dobitniku će odlučivati žiri čiji su članovi Igor Bojović, dramski pisac, Ivana Mrvaljević, glumica i producentkinja, i Mrđenović, pozorišna kritičarka i teatrološkinja.

- S velikim zadovoljstvom Gradsko pozorište je prihvatilo poziv da učestvuje u ovom projektu. Jedino profesionalno pozorište za djecu predškolskog i školskog uzrasta ima zadatak da se pozabavi i dramskom literaturom za taj uzrast. Našem repertoaru nedostavju savremeni dramski tekstovi namijenjeni djeci – kako po temama, tako i po sadržaju. Jedva čekam da krenemo u čitanje pristiglih radova – kazala je Mrvaljević, direktorica Gradskog pozorišta Podgorica.

Ona je podsjetila da je konkurs izuzetno koristan za dramaturge koji su izašli ili će tek diplomirati na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

- Ali, kada posmatramo predstave Gradskog pozoriša, očigledno je da mlađi ne očekuju da budu na tom repertoru, već odmah žele da se njihov tekst igra u „ozbiljnijem“ Crnogorskom narodnom pozorištu. Mislim da je ovaj konkurs veoma korisan, da mladi pisci odavde krenu, jer to je jako dobra prilika i za njih i nas.

Mrvaljević dodaje kako je saradnja sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu na produkciji nagrađenih drama takođe važna, „jer je budućnost pozorišta u saradnji, s obzirom na budžete“.

- A za konkurs - kvalitet će stvoriti kvalitet, jer kada imamo od čega da proberemo, onda se i dobije bolje.

Petar Pejaković, direktor Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu, veoma dobro je upoznat sa pozorišnim stvaralaštvom za djecu i mlade ne samo u regionu, već i mnogo šire. On smatra da su uslovi konkursa odlični.

- Ideja o ovakvom konkursu je takođe odlična. Ovako nešto nam je bilo neophodno i može brzo da donese promjene koje su nam potrebne, jer – situacija u profesionalnom pozorištu za djecu i mlade je zaista nezavidna.

On podsjeća da u Crnoj Gori sazrijevaju novi dramski pisci, ali Crnoj Gori nedostaje „isključivo domaći“ tekst za djecu i mlade, kojim bi se otvorile ovdašnje savremene teme. Ističe kako se to posebno odnosi na populaciju tinejdžera, „koja je zapostavljena iz banalnog razloga“: običajenog mišljenje da su djeca u tim godinama nezainteresovana.

- Prednost Crne Gore, i malih država uopšte, jeste ta da kada smo dobronamjerni, lako se skupimo i zajednički dođemo do dogovora. Zato sam ubijeđen da će odziv biti veliki i da ćemo se gledati svake dvije godine istim povodom

Pejaković je takođe jedan od osnivača crnogorske podružnice ASSITEJ-a, pa dodaje kako se u to ne bi uključio „da ne vjeruje u projekat“.

- Ova jako bitna, najveća pozorišna asocijacija, uključuje veliki broj značajnih teatarskih kuća, i prvo je tako značajno međunarodno udruženje koja ima kancelariju u Crnoj Gori. Radom ASSITEJ-a i aktivnostima svih nas koji se bavimo umjetnošću za djecu i mlade, učinićemo dobro, i to na zdravim osnovama – zaključio je Pejaković.

K.J.

Portal Analitika