Scena

Skulpture i reljefi Nikole Radonjića u Galeriji "Centar"

0602radonjic
Mladi crnogorski vajar Nikola Radonjić predstaviće se sjutra likovnoj publici prvom samostalnom izložbom u Galeriji „Centar“.

Skulpture i reljefi Nikole Radonjića u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Narednih mjesec dana biće izloženi njegovi reljefi i skulpture, a izložbu će u 20 časova, otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Nikola Radonjić je rođen 1986. godine u Podgorici. Završio je Osnovne i  Specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi Milivoja Babovića. Sada je magistrant na istom fakultetu. Dobitnik je Godišnje nagrade za slobodni crtež koju dodjeljuje cetinski FLU. Učesnik je mnogobrojnih kolektivnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2010. godine.

- Spiritualno nadahnuće inspirisano hrišćanskim dogmatizmom, Nikola povezuje sa filozofijom egzistencijalizma. On posmatra čovjeka kao jedinku u promjenljivim kategorijama prostora i vremena, ili kao dio antropomorfnih skupina. Obezličene figure, torzoa antičkih proporcija, tijela deformisana ili u stanju raspadanja, lica kao maske samrtnika izražene ekspresivnim realizmom, nagriženi epiderm, kosturi govore o prolaznosti i nepostojanosti čovječanstva – zapisala je Zeković u katalogu koji prati ovu izložbu.

0602radonjic1
Portal Analitika