Scena

"Prisutnosti" mladih crnogorskih umjetnika u Strazburu

0602strazbur
Izložba savremene crnogorske umjetnosti, na kojoj je predstavljeno 26 radova koje potpusuje pet autora mlađe generacije, otvorena je sinoć u galerijskom prostoru „Le Club des Arts“ u Palati Savjeta Evrope u Strazburu.

"Prisutnosti" mladih crnogorskih umjetnika u Strazburu
Portal AnalitikaIzvor

Postavku pod nazivom „Prisutnosti – zone iluzije“, koja je realizovana saradnjom Ministarstva kulture i Stalne misije Crne Gore pri Savjetu Evrope, otvorila je šef Misije, ambasador Ana Vukadinović. Ističući da je Crna Gora poznata po jedinstvenoj ljepoti prirode, ljudi, ali i umjetnosti, ona je dodala da je sve to moguće sagledati i doživjeti kroz djela crnogorskih umjetnika izložena u Strazburu.

- Crna Gora ima veliki broj već afirmisanih i proslavljenih umjetnika koji stvaraju i izlažu u svjetskim metropolama, a da intencija ove izložbe je prezentacija radova već potvrđenih mladih umjetnika, kao i njihovih kolega koji su na početku umjetničke karijere, a čiji rad zavrjeđuje pažnju međunarodne kulturne scene – dodala je Vukadinović.

Na otvaranju se prisutnima obratila i vicedirektorka galerije Veronik Frojnd koja je izrazila zadovoljstvo što je galerija Savjeta Evrope u prilici da prikaže savremenu, nekonvencionalnu postavku mladih crnogorskih autora, koja je realizovana uz originalan pristup.

Kustos izložbe Boris Abramović naglasio da je međunarodna saradnja u kulturi i internacionalna prezentacija savremene crnogorske umjetnosti jedan od prioriteta Ministarstva kulture.

Inače, prezentovana su djela Natalije Vujošević, koja izlaže instalaciju „Cirkus“ i seriju od četiri rada iz ciklusa „Mini golf“, inače crteža na drvenom panelu, četiri rada Igora Rakčevića iz ciklusa „S anđelima“, ulja na platnu - poliptih „Medvjedi“ Tadije Janičića, rađen u tehnici, te osam digitalnih grafika Jovane Vujanović iz serije „Efemera“, kao i ciklus ulja na platnu Damira Hodžića.

Portal Analitika