Veliko interesovanje proizvođača da iskoriste raspoloživu podršku

I ove godine iskazano je veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača, prerađivača i potencijalnih korisnika iz opština Nikšić i Danilovgrad, gdje su danas predstavljene mjere podrške iz Agrobudžeta za 2020. godinu. U duhu otvorene i partnerske komunikacije Ministarstva i lokalnih samouprava, kao i samih poljoprivrednih proizvođača, ovogodišnji Agrobudžet koji je veći za 8,3 miliona, prepoznat je kao dobra prilika za dalji razvoj brojnih gazdinstava.
Veliko interesovanje proizvođača da iskoriste raspoloživu podršku
Portal AnalitikaIzvor

Tokom prezentovanja mjera podrške za biljnu i stočarsku proizvodnju, kroz konstruktivni dijalog napravljen je detaljan osvrt na kriterijume prihvatljivosti i procedure prijave. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su novine, u odnosu na prošlu godinu, a koje imaju za cilj da dodatno stimulišu razvoj crnogorske poljoprivrede, u dijelu subvencija i premija kreiranim upravo na bazi predloga poljoprivrednika i iskustava iz ranijih godina.
Naglašeno da je upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera i pozvani svi koji se do sada nijesu upisali u Registar da to učine.
S obzirom da se najveći broj mjera odnosi na ruralni razvoj za koje je ove godine opredijeljeno 7,3 miliona eura više sredstava, bilo je riječi o  podršci investiranju u primarnu proizvodnju, nabavku mehanizacije, izgradnju bunara i bistjerni, kao i razvoj klastera. Za ove investicije daje se bespovratna podrška kroz javne pozive, u iznosu od 50, 60 ili 70% od vrijednosti investicije, u zavisnosti od programa. Takođe, ovogodišnja novina je i dodatnih 5% za one podnosioce zahtjeva koji su upisani u Registar poljoprivrednih osiguranika.  
Naglašeno je da je minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji povećana u odnosu na prošlogodišnju i iznosi 0,3 hektara, i osnovna premija je 200€/ha, dok mladi poljoprivrednici dobijaju dodatih 10 eura po hektaru. U stočarskoj proizvodnji novina je da gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Za krave i junice iznosi 70€ po grlu, dok za ovce i koze iznosi 8€ po grlu.

11

Posebno interesovanje prisutni proizvođači iskazali su za realizaciju mjera koje se odnose na nabavku junica, solarnih panela, nabavku mehanizacije, kao i da li isti korisnik može konkurisati na više mjera, ali i mogućnosti za početnike u poljoprivredi, gdje im je rečeno da će i ove godine biti nastavljen Program za mlade farmere kroz koji mladi mogu dobiti bespovratnih 10.000 eura za pokretanje agrobiznisa, sa starosnom granicom od 35 godina.
Obezbjeđene su i ove godine premije za mlijeko, kao i premije za preradu mlijeka na gazdinstvu, gdje su sredstva podrške uvećana za 50%, sa 1 na 1,5 milion eura. Nastavlja se sa nabavkom stočnog fonda u cilju unapređenja postojećeg, podrškom upravljanja stajskim đubrivom, podrškom organskoj proizvodnji.
Za svaku od pojedinačnih mjera pojašnjeno je koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijumi prihvatljivosti, i potrebna dokumentacija koja se dostavlja Ministarstvu, i u kojim rokovima. Predstavnici Ministarstva pozvali su proizvođače da nastave kontinuiran dijalog i obećali pomoć u daljem informisanju. 
Prezentaciji u Danilovgradu prisustvovala je i predsjednica Opštine Zorica Kovačević, dok je u Nikšiću prisutne podzdravila potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević.  
 

Portal Analitika