Simović u Pljevljima

Stabilizovane lokalne finansije i pokrenuti brojni razvojni projekti

Posjetu Pljevljima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović započeo je sastankom sa rukovodstvom lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem.

Stabilizovane lokalne finansije i pokrenuti brojni razvojni projekti Foto: Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je sagledano stanje lokalnih finansija i konstatovano da su u prethodne dvije godine zabilježeni vrlo pozitivni rezultati i ohrabrujući trendovi.

Simović je ukazao da je donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, zahvaljujući povećanom učešću Opštine u raspodjeli poreza na dohodak fizičkih lica, u 2019. prihodovano 2.674.000 eura više nego 2018.

„Pitanje ’Eko naknade’ je nakon dugo godina riješeno i predstavlja novi godišnji prihod od oko 2,5 miliona eura.“ kazao je potpredsjednik Simović.

Dugogodišnji problemi blokade opštinskog računa zbog naslijeđenog problema neplaćenih poreza i doprinosa prevaziđen je uz podršku Vlade i nadležnih resora.

„Opština Pljevlja, koja posjeduje 35% crnogorskog šumskog etata, ne smije da trpi posljedice neplaćanja koncesionih naknada i za to nema i ne smije da bude opravdanja. Naprotiv! Izdašni šumski potencijal Pljevljima mora da donese radna mjesta, nove investicije, nove prihode i Pljevljima i Pljevljacima. Adresa nadležne institucije koja brine o crnogorskim šumama, bila je i ostaće u Pljevljima“ kazao je u nastavku potpredsjednik Simović i izrazio zadovoljstvo brojnim kapitalnim projektima u oblasti unapređenja stanja životne sredine. Projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja vrijedan je 54 miliona eura i njegova realizacija je već počela izradom glavnog projekta sa izvjesnim početkom radova početkom naredne godine. U okviru ovoga projekta biće obezbijeđen siguran, stabilan i pristupačan izvor toplotne energije za grijanje Pljevalja, koji u cijeni koštanja rekonstrukcije učestvuje sa 4,5 miliona eura. Pored toga EPCG će uložiti 2,5 miliona eura za izgradnju toplovoda. Preostalih 6,5 miliona eura za tu namjenu biće obezbijeđeno iz državnog kapitalnog budžeta. Poodmakli su radovi na sanaciji odlagališta Maljevac, vrijedni 20 miliona eura, kojim će Pljevlja dobiti atraktivan sportsko-rekreativni lokalitet sa 46.000 sadnica. Takođe, u toku je remedijacija jalovišta Gradac vrijedna 9,5 miliona eura.

„Samo u oblasti poljoprivrede Vlada je u periodu 2017-2020. kroz brojne mjere bespovratne podrške i druge programe podrške uložila preko 8,5 miliona eura“ istakao je potpredsjednik Simović.

U Pljevljima se intenzivno grade moderne regionalne saobraćajnice, što je jasan dokaz i potreba otvorenosti i Pljevalja i Crne Gore prema susjedima. U toku su radovi na putu Pljevlja-Metaljka u dužini od 17km i Pljevlja-Mihailovica od 12km, ukupne vrijednosti oko 20 miliona eura. Gradi se i put Vrulja-Mijakovići u dužini od 8km, vrijednosti oko 9 miliona eura.

Razgovarano je i o brojnim drugim kapitalnim projektima u oblasti obrazovne i zdravstvene infrastrukture koji su potreba Pljevalja, kao i o drugim započetim i planiranim kapitalnim projektima. U tom pravcu potvrđeno je Vladino opredjeljenje za gradnju nove bolnice u Pljevljima vrijednosti oko 5 miliona eura, za šta je Opština već izdala urbanističko-tehničke uslove.

Predsjednik Opštine Golubović je istakao tri strateška pitanja koja su u fokusu aktivnosti Opštine:

Unapređenje sistema vodosnabdijevanja i distributivne mreže,

Toplifikacija Pljevalja i

Završetak sistema upravljanja otpadnim vodama i rekonstrukcija kanalizacione mreže.

Predsjednik Opštine Golubović je izrazio optimizam zasnovan na ostvarenim rezultatima i uvjerenje da će u narednom periodu na temelju urađenog biti ostvaren još dinamičniji razvoj na dobrobit svih građana Pljevalja.

Portal Analitika