Politika

Nema otimanja svetinja, građani koji šetaju da pročitaju zakon

Ne bih rekao da u Crnoj Gori postoji zaoštravanje političkih prilika; rekao bih da postoji očekivana manifestacija protesta jednog dijela građana koji su obmanuti od strane dominantno političkih lidera o sadržaju zakona koji nijesu ni pročitali, ocjenjuje Nikolić
Nema otimanja svetinja, građani koji šetaju da pročitaju zakon
Nikola Dragaš
Nikola DragašAutor
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Miloš Nikolić, kazao je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti – koji danas stupa na snagu – ne predviđa otimanje hramova, te da će sveštenstvo s vjernicima u njima i dalje obavljati vjerske službe kao i do sada.

„Kada građani to shvate, tada će prestati i protesti. Očekujem da se to desi u neposrednoj budućnosti“, rekao je Nikolić Portalu Analitika.

On kaže da ga čudi odsustvo želje najvećeg broja građana koji ovih dana protestuju širom Crne Gore, da pročitaju zakon.

„Neposredna budućnost će pokazati da možemo da stanemo iza svojih riječi, a to je da nikakvog otimanja, izbacivanja i oduzimanja neće biti. Vidjećemo hoće li i ostali moći da učine isto, pogotovo pojedina vjerska lica koja imaju dodatnu obaveznu da ne obmanjuju građane, a čine to tako krupno ovih dana“, istakao je poslanik DPS-a.

ANALITIKA: Snosi li DPS dio odgovornosti za zaoštravanje prilika u državi nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti?

NIKOLIĆ: Ne bih rekao da u Crnoj Gori postoji zaoštravanje političkih prilika; rekao bih da postoji očekivana manifestacija protesta jednog dijela građana koji su obmanuti od strane dominantno političkih lidera o sadržaju zakona koji nijesu ni pročitali. Dakle, protesti su očekivani i trajaće sve dok građani ne shvate da su obmanuti zbog jeftinih političkih interesa pojedinih političkih lidera.

1506milosnikolic

ANALITIKA: Zašto je zakon morao biti izglasan u 2.30 ujutru, nakon hapšenja poslanika DF-a, a u prisustvu velikog broja policajaca na podgoričkim ulicama i protestima širom zemlje?

NIKOLIĆ: Postojala je jasna namjera opstrukcije kako zakon ne bi bio donešen u Skupštini Crne Gore. Postojali su pokušaji blokiranja funkcionisanja sistema na nivou čitave države, a u parlamentu je to činjeno na više načina – od predlaganja nesuvislih amandmana kojima se trebalo prolongirati glasanje o zakonu, pa sve do mučnih scena demonstracije nemoći od strane poslanika DF-a, čija je najbolja metafora petarda, odnosno pirotehničko sredstvo koje nijesu uspjeli ili umjeli da aktiviraju. Svako dalje odgađanje glasanja stvorilo bi prostor za nove opstrukcije i nova protivpravna ponašanja. Nijesmo željeli da pružimo priliku za takvo nešto i bili smo odlučni da posao završimo do kraja te večeri.

ANALITIKA: Šta o ovom zakonu govori činjenica da je donešen u pomenutim uslovima?

NIKOLIĆ: Govori o tome da je riječ o zbilja važnom, sistemskom, zakonu. Otud i čudi odsustvo želje da bude pročitan od strane najvećeg broja onih koji ovih dana protestuju, kao i smjelost drugih da o njemu tako krupno obmanjuju. Ipak, riječ je o pojavama koje traju relativno kratko i već neposredna budućnost će pokazati da možemo da stanemo iza svojih riječi, a to je da nikakvog otimanja, izbacivanja i oduzimanja neće biti. Vidjećemo hoće li i ostali moći da učine isto, pogotovo pojedina vjerska lica koja imaju dodatnu obaveznu da ne obmanjuju građane, a čine to tako krupno ovih dana. Poput onih koji navode da ćemo vjerske objekte pretvoriti u poslastičarnice. Glupost dovoljna da bude mjerodavan svjedok svih nebuloza koje se saopštavaju ovih dana u javnom diskursu.

nikolic-skupstina

ANALITIKA: I dalje traju protesti protiv zakona. Očekujete li smirivanje tenzija?

NIKOLIĆ: Očekujem da će protesti trajati sve dok građani ne shvate da se njima manipuliše na jedan nedostojan način. Dakle, otimanja hramova neće biti, već će u njima vjernici s crkvenim velikodostojnicima i dalje obavljati vjerske službe potpuno isto kao i do sada. Kada građani to shvate, tada će prestati i protesti. Očekujem da se to desi u neposrednoj budućnosti.

ANALITIKA: Kakvi će, u kontekstu izglasavanja zakona, biti odnosi Crne Gore i Srbije?

NIKOLIĆ: Zasigurno turbulentni. Čini mi se da za sada ponašanje u susjednoj Srbiji ponajviše doprinosi tome i to na svim nivoima – od najnižih uličnih, pa do najviših državnih. Uličarski rečnik, nasilničko ponašanje i fašističke najave za sada su repertoar ponašanja samo jedne strane. Država Crna Gora će, kao i do sada, nastaviti da parira kulturom, odmjerenošću, dostojanstvom i mudrošću.

ANALITIKA: Ko je odgovoran za krah Odbora za reformu izbornog zakonodavstva?

NIKOLIĆ: Demokratska Crna Gora. Apsolutno. Pokazali su da su nedostojni krupnih političkih procesa i da je u osnovu njihovog političkog habitusa nacionalna komponenta slična onoj koju gaji DF. To nije bilo dobro za rad Odbora, ali je ljekovito za crnogorsku političku scenu jer se konačno pokazalo ko stoji na kakvim pozicijama kada su u pitanju ideološki pravci djelovanja.

1nikolic

ANALITIKA: Našem portalu ste, krajem aprila, kazali da namjera vlasti nije da sama kroji izborne zakone. Zašto su onda poslanici vladajuće koalicije, bez prisustva opozicije, usvojili 27. decembra dio seta izbornih zakona?

NIKOLIĆ: Rekao sam vam to zbog toga što je to istina. Naša namjera zbilja nije bila da sami krojimo izborne zakone, što smo i pokazali nezapamćenom širinom u dogovorima s kolegama iz opozicije. Teško ćete naći uporedni primjer kada je partija na vlasti učinila i istrpjela više da bi do dogovora došlo. Ipak, kada na drugoj strani imate opoziciju kakvu imate, onda rezultat nikada nije izvjestan. Nažalost, i ovog puta se pokazala njihova nedoraslost za ozbiljno bavljenje politikom. Kolege iz Demokrata su pobjegle onog trenutka kada je dogovor bio na vidiku, iz čistog straha od dogovora i političkog avanturizma.

ANALITIKA: Postoji li šansa da s opozicijom bude nastavljen dijalog o izbornim zakonima?

NIKOLIĆ: Kao što znate, već smo usvojili dio zakonodavstva kojima se ispunjava jedan dio OEBS/ODIHR preporuka. Isto tako, povukli smo iz procedure Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika, jer je bilo evidentno da ne postoji potrebna većina za usvajanje. Vjerujem da upravo ovaj zakon može biti platforma za razgovore s kolegama iz opozicije u ovoj godini.

ANALITIKA: Je li u DPS-u bilo razgovora o načinu izlaska na parlamentarne izbore?

NIKOLIĆ: Ne. Još uvijek je rano za razgovore na tu temu.

Portal Analitika