Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Uvođenje privatnog koncesionara kamena na Volujici ugrozilo bi nacionalnu bezbjednost i odbranu

Uvođenje privatnog koncesionara kamena na Volujici ugrozilo bi nacionalnu bezbjednost i odbranu

Menadžment Luke Bar zatražio je od Vlade da joj dodijeli, bez javnog nadmetanja, pravo na eksploataciju građevinskog kamena na ležištu "Volujica".
Uvođenje privatnog koncesionara kamena na Volujici ugrozilo bi nacionalnu bezbjednost i odbranu
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

U Upravi Luke Bar smatraju da bi uvođenje privatnog koncesionara građevinskog kamena "veoma štetilo državnim interesima, a samim tim interesima barske kompanije".

"Javnim nadmetanjem, u postojećim okolnostima, ugrozila bi se nacionalna odbrana i bezbjednost u kontekstu izloženosti prostora bezbjednosnim rizicima, u dijelu poslovanja određenih subjekata na istom prostoru, a koji se u skladu sa međunarodnim praksama smatraju visokorizičnim", navodi se u aktu Luke Bar upućenom Vladi.

Zanimljvo je da je uprava Luke Bar pisala Vladi 10. juna prošle godine, a da je čitava problematika uvrštena u dnevni red na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici - 26. decembra.

MINISTARSTVO ODBRANE PODRŽALO LUKU BAR

Luka Bar se, povodom ovog kompleksnog pitanja, obratila i Ministarstvu odbrane. Iz odgovora Ministarstva odbrane se zaključuje da se na brdu "Volujica" planira izgradnja značajnih vojnih objekata.

boskovic

U dopisu resora odbrane se konstatuje da je Dugoročnim planom razvoja odbrane za period 2019. do 2028. godine, na brdu "Volujica", planirana izgradnja skladišnih kapaciteta Mornarice, a zatim i preseljenje municije i minsko eksplozivnih sredstava iz skladišta "Sasović".

"Integracija Crne Gore u sistem kolektivne odbrane, zahtjeva i unapređenje kapaciteta za zaštitu infrastrukture koju koriste Ministarstvo i Vojska, naročito u odnosu na objekte komandovanja, čvorišta veze, skladišta, luke i aerodrome, što će rezultirati dodatnim mjerama zaštite u narednom periodu", navedeno je u dopisu Ministarstva odbrane.

S obzirom da se koncesiono područje nalazi u blizini vojnih objekata, stekli su se uslovi, da se primijeni Zakon o koncesijama član 20 stav 2 tačka 4 koji govori o Isključenju javnog nadmetanja, kada je u pitanju nacionalna bezbjednost, zaključak je Ministarstva odbrane.

Podsjetimo, Vlada je prije tri godina, nakon premišljanja, odbila ponudu poljskog OTL-a za preuzimanje 30 odsto akcija Luke Bar, "jer ponuda ne obezbjeđuje ono što su državni interesi Crne Gore na ekonomskom, društvenom i bezbjednosnom planu".

SANACIJA SJEVERNE PADINE

Pored nacionalno-bezbjednosnih razloga, Luka Bar je u dopisu je navela da bi eventualno uvođenje koncesionara kamena u lučki prostor predstavljalo "otežavajuću okolnost i za realizaciju lučkih razvojnih projekata, poput trajne sanacije sjeverne padine brda Volujica".

"A sve u cilju zaštite infrastrukturnih i suprastrukturnih objekata koji se nalaze u podnožju brda", navode iz Luke Bar.

U pitanju su glavna lučka drumska saobraćajnica III – III koja se proteže podnožjem Volujice, rezervoar za bazno ulje – u vlasništvu „Luka Bar“ AD i dva rezervoara za lužinu – u vlasništvu Kombinata aluminijuma iz Podgorice. Ne bez značaja je i dobijanje nove zone, površine 7,8 ha za pretovar i skladištenje suvih rasutih tereta.

Takođe, Luka Bar smatra da bi se realizacijom predmetnih eksploatacionih radova dobile površine za razvoj razvoj terminala u skladu sa Prostornim planom.

Uprava Luke Bar navodi dalje u dopisu, da bi se okončanjem ranije započetih radova na iskopu tehničko-građevinskog kamena sa brda Volujica dao doprinos kompletiranju osnova za optimizaciju sistema bezbjednosti, shodno nacionalnoj i međunarodnoj regulativi, "imajući u vidu da trenutno postoje ograničenja u odnosu na mogućnost da se adekvatno organizuje kontrola pristupa lučkom području".

KVALITETAN KAMEN

U cijeloj priči bitna je činjenica da su cijene građevinskog kamena u posljednjih nekoliko godina udvostručene, zbog građevinske ekspanzije i izgradnje auto puta.

58aac005-3274-4d27-b2b1-1c310a0a0a69-kamen-previewBrdo "Volujica" je veoma bogato građevinskim kamenom, pa su eksploatacone rezerve procijenjene na 8,99  miliona kubnih metara.

U Elaboratu se procjenjuje da bi kamen sa Volujice bio dobar agregat za izradu betona, podloga za puteve, tucanika za zastor željezničkih pruga i lomljenog kamena za gruba zidanja u niskogradnji i hidrogradnji, uključujući i lukobrane.

Takođe, navodi se da je kamen sa ovog područja jedan od kvalitetnijih, uzimajući u obzir cijelu Crnu Goru.

KONCESIJA NA 18 GODINA

Koncesija, nakon procedure, dala bi se Luki Bar na period od 18 godina. Od toga jedna godina za izradu geološke i rudarske dokumentacije, pribavljanja odobrenja, saglasnosti i dozvola za izvođenje radova, pripremu ležišta za eksploataciju, kao i pribavljanje upotrebne dozvole za izgrađene objekte i još 17 (sedamnaest) godina za eksploataciju kamena.

Prema minimalnom godišnjem kapacitetu od 50.000 m3 tehničko-građevinskog kamena, za period od 17 godina otkopalo bi se 850.000 m3 sirovine.

lukabarOd 50.000 m3 kamena, dodajući razme smjese, na godišnjem nivou u procesu pripreme dobilo bi se 75.000 m3 agregata različitih frakcija, što bi za period od 17 godina iznosilo 1.275.000 m3 tržišnog proizvoda.

Na osnovu podataka MONSTAT-a, prosječna ostvarena cijena proizvoda mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena iznosi 16,32 eura/m3. Na osnovu usvojenih parametara, tržišna vrijednost rezervi tehničko-građevinskog kamena koje se mogu otkopati prema minimalnom godišnjem kapacitetu za 17 godina je 20.808.000 eura ili 1.224.000 eura/godišnje.

Luka Bar bi bila dužna da godišnje plaća minimalnu koncesionu naknadu u iznosu od 110.160 eura, što za 17 godina iznosi oko 1,87 miliona eura. Stalni dio koncesione naknade koji se utvrđuje Ugovorom o koncesiji, može, u zavisnosti od ponuda, biti veći od obračunatog minimalnog iznosa.

Luka Bar treba da u zavisnosti od sopstvene ekonomsko-finansijske analize, ponudi godišnji obim proizvodnje i procentualni iznos za obračun koncesione naknade, koji ne mogu biti manji od elemenata na osnovu kojih je obračunat minimalni iznos naknade.

Vlada je na preporuku Ministarstva odbrane, podržala predlog lučke kompanije.

Portal Analitika