Najbolji crnogorski sportista: Nije teško osvojiti medalju, već istrajati i ostati skroman

Karatista Mario Hodžić najbolji je sportista naše zemlje u 2019. godini, u tradicionalnom izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta. On za naš portal priča o putu koji je prošao da bi stigao dovde, treninzima, teškim trenucima, svakodnevnoj borbi na parteru, a ponekad i sa samim sobom.
Najbolji crnogorski sportista: Nije teško osvojiti medalju, već istrajati i ostati skroman
Ivona Drobnjak
Ivona DrobnjakAutor
Portal AnalitikaIzvor

Najbolji crnogorski sportista: “Ovu godinu ću definitivno pamtiti upravo zbog nagrade za najboljeg sportistu u godini, jer je to bio moj glavni cilj za ovu godinu,tako da sam srećan, jer sam ga ostvario”, kaže za Portal Analitika Mario Hodžić (29).

Još od malena, Hodžić je, gledajući filmove sa Van Damom i Brus Lijem u glavnoj ulozi maštao o treniranju nekog borilačkog sporta. Taj san mu se ostvario već sa šest godina, kada je odlučio da se isproba u karateu.

“S obzirom da su moji roditelji kao mlađi trenirali karate, odlučio sam da se i ja oprobam u ovom sportu”, objašnjava on.

Danas, 23 godine kasnije, on je najbolji sportista u našoj zemlji. Ističe da odlični rezultati koje postiže iz godine u godinu nijesu došli iznenada, a da iza njih stoji mnogo prolivenog znoja i sati provedeni na treningu.

 “Kada se spremam za veća takmičenja nemam mnogo slobodnog vremena, sve se zasniva na tome da imam što bolji odmor nakon prvog treninga, kako bih bio odmoran da na sledećem treningu opet dam svoj maksimum. Treniram svaki dan po dva puta u karate klubu Omladinac”, navodi naš sagovornik.

mariohIako profesionalno bavljenje sportom zahtijeva velika odricanja, Mario je na kraju dana srećan, jer radi ono što ga ispunjava.

 “Izuzetno je tesko istrajati, jer konstantno sebi moraš postavljati nove ciljeve, nove motive kako bi uspio da ostaneš u formi i došao do što boljih rezultata. “Lako” je osvojiti medalju, ali ono što je teško jeste nastaviti u kontinuitetu osvajati medalje, ostati skroman nakon ostvarenja većeg rezultata, nastaviti sa trenizima i iz dana u dan na trenizima davati svoj maksimum”, objašnjava ovaj sportista.

Iako ga privlače svi sportovi, karate je njegova prva i jedina ljubav.

 “Ono što po mom mišljenju izdvaja karate od ostalih sportova jeste sama težina bavljenja ovim sportom. Karate zahtijeva izuzetne motoričke sposobnosti,brzinu,snagu,a prije svega miran i snažan um. Bavljenje ovim sportom je izazov i to je ono što me uzbuđuje i što me čini zadovoljnim”, navodi.

marioh2Dobitnik brojnih medalja: Iza njega su brojni odličji i medalje. Samo u prethodnoj godini, Hodžić je osvojio srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Gvadalahari i Evropskim igrama u Minsku. Pored toga što je izabran za najboljeg sportistu Crne Gore u 2019.godini u tradicionalnom izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), dobitnik je godišnjeg priznanja za sportistu Glavnog grada, a za najboljeg ga je proglasilo i Udruženje sportskih novinara.

“Meni najznačajnija i najmilija medalja jeste svjetsko zlato, koje sam osvojio u konkurenciji kadeta 2013.godine”, objašnjava on.

Talentovani karatista se za naš portal prisjeća i jedne situacije sa partera, koju posebno pamti.

“Trenutak koji mi je ostao urezan u sjećanju jeste onaj kada sam gubio od takmičara Francuske za ulazak u finale na svjetskom prvenstvu 1:0 i u posljednjoj sekundi meča uzeo poen koji me odveo u finale, gdje sam  kasnije i slavio”, kaže on.

Hodžić je zadovoljan ulaganjem Crne Gore u borilačke vještine, a misli da je uz veliku volju i talenat moguće dobro živjeti od karatea.

“Mogu da kažem da imam fin život, imam sve što mi treba, možda čak i više. Ipak, morate biti dobri u ovom sportu da biste od njega mogli i dobro živjeti, tako da sve dok osvajate medalje i pravite dobre rezultate nema razloga za brigu”, objašnjava.

screenshot-20200101-162602-gallery

I pored brojnih poslovnih obaveza, pronalazi vrijeme za drage ljude.

 “Volim da se bavim i ostalim sportovima, raznim aktivnostima u prirodi koje zahtijevaju druženje sa mojom porodicom i prijateljima”, objašnjava.

Onima koji tek kreću da se bave karateom, savjetuje da postave određeni cilj, smisle kako da do njega dođu i taj put slijede. Ima i savjet za mlađe kolege.

“Rekao bih vam da date sve od sebe kako bi ostvarili zacrtani cilj, a najbitnije od svega jeste da ne zaboravite da uživate u procesu i da do kraja vjerujete u ono što ste sebi zacrtali. Koliko god nekada bilo teško, ne odustajte, već se sjetite koliko ste truda uložili da biste ostvarili svoj san.  To je ono što će vas učiniti odličnim borcima, da bez obzira na teška vremena, vi ostanete odani svom cilju i njegovom ostvarenju”, objašnjava on.

Iako  je u svojoj dosadašnjoj karijeri nailazio na teške trenutke, na njih gleda kao na nove izazove.

“To su novi načini da testiram sebe i  izađem kao pobjednik, a kada jednom riješim problem,svaki sledeći ide lakše. Svaki profesionalni sportista je naučio da se izbori sa tim vremenima ,jer je to dio sporta i to je ono što izdvaja šampiona od ostalih takmičara”, objašnjava on.

Zadovoljan je postignutim, ali Mario ima velike snove i ambicije.

“Želim da nastavim ovim tempom , da našoj drzavi donesem još mnogo medalja, a glavni cilj jeste plasman na Olimpijske igre i medalja sa Olimpijskih igara sljedeće godine u Tokiju”, zaključuje talentovani sportista priču za Portal Analitika.

Portal Analitika