Edukacija crnogorskih voćara u savremenom zasadu „Naše voće“ u Župi

U organizaciji Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u saradnji sa firmom „Naše Voće“ iz Nikšića, danas je održana prva u nizu planiranih edukativnih radionica za uzgajivače voća sa sjevera Crne Gore.
Edukacija crnogorskih voćara u savremenom zasadu „Naše voće“ u Župi
Portal AnalitikaIzvor

Prva grupa voćara, sa područja Mojkovca i Bijelog Polja, posjetila je danas plantažu jabuka, firme „Naše voće, koji se nalazi u Župi, u Nikšiću. Zasad se prostire na površini od 16 hektara, podignut je prije dvije godine  i trenutno  je najveći i najsavremeniji voćni zasad u Crnoj Gori.
Ovo je bila prilika da se voćari sa Sjevera upoznaju sa savremenim standardima prilikom formiranja visokointenzivnih zasada i primjenom odgovarajuće agrotehnike. Šta su prednosti ovakve proizvodnje prisutni su se uvjerili danas kada su prisustvovali akciji berbe kvalitetnih jabuka iz zasada podignutog prije samo dvije godine.

20191001-123434-resized

Grupa voćara koji su posljednjih godina, koristeći mjere podrške Ministarstva poljoprivrede unaprijedili svoju proizvodnju i planiraju dalje širenje i modernizaciju svojih zasada, kroz uspješnu priču firme Naše voće informisali su se o svim aspektima podizanja modernog voćnjaka, od korišćenja najbolje tehnologije, načina upotrebe mehanizacije, primjene agrotehnike do ekonomskih pokazatelja proizvodnje, a sve u cilju postizanja maksimalnih prinosa, kvaliteta i konkuretnosti. 
Današnja obuka sastojala se o teorijskog i praktičnog dijela. Izvršni direktor preduzeća „Naše voće“ Milan Golubović predstavio je voćarima sve korake, od pripreme zemljišta, podizanja zasada, izbora sorti i primjene tehnologije i agrotehnike koji kao rezultat imaju trenutno najsavremeniji zasad jabuke u regionu.
Golubović je kazao da se na istoj lokaciji planira sadnja novih 20-ak hektara jabuke i trešnje, izgradnja skladišta i pogona za preradu i izrazio spremnost da sa voćarima u Crnoj Gori koji su spremni da zasnuju proizvodnju po istim standardima stupi u kooperantske odnose, kako bi zajedno bili jači na tržištu. Trenutna procjena firme je da će njihova proizvodnja od 2.000 tona godišnje  omogućiti supstituciju oko 20 do 25 odsto trenutnog uvoza jabuka u Crnoj Gori. Takođe, Golubović je ponudio proizvođačima i stručnu pomoć svojih agronoma.

img-a81d0bf660477a2625f7853f019eacd6-v

Rukovodilac Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji Vukota Stanišić izrazio je zadovoljstvo što u Crnoj Gori imamo voćnjak koji je podignut prema svim najnovijim stadardima EU, koji može da bude primjer uspješne i profitabilne proizvodnje voća za koju na području naše zemlje postoje potencijali. „Dodatno, smatramo da put razvoja firme Naše voće koja planira da bude jedna od najvećih plantaža jabuka i trešanja u regionu, sa skladištem i preradom voća značajnog kapaciteta, može da bude zamajac razvoja voćarstva, ne samo u Župi, nego i cijeloj Crnoj Gori, pogotovo sjeveru.
On je istakao da je radionica za voćare nastavak kontinuirane edukacije proizvođača, te da mu je izuzetno zadovoljstvo što voćari ne moraju da idu u zemlje EU da bi usvojili najnovija znanja u proizvodnji, već da takve primjere imamo i u Crnoj Gori. 
Takođe, današnja radionica je bila prilika da u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva razgovaraju o svim mogućnostima da za planirane i konkretne investicije dobiju bespovratnu podršku kroz brojne mjere podrške biljnoj proizvodnji i voćarstvu, posebno kroz IPARD program, kroz koji je podršku već iskoristilo i preduzeće Naše voće.  
 

Portal Analitika