Društvo

Srpska pravoslavna crkva opet pokazala da je iznad zakona i pravde

Na današnji dan navršava se tačno 18 godina od tragedije koja se desila u moru kod Sv. Stefana. Toga dana, tokom đačke ekskurzije, četvoro đece iz banjalučke osnovne škole Petar Petrović Njegoš udavilo se u moru, jer se turistički brod Škorpion 2, na kojem su bili, prevrnuo zbog prenatrpanosti. 
Srpska pravoslavna crkva opet pokazala da je iznad zakona i pravde
Portal AnalitikaIzvor

Tokom ove tragedije život je izgubila i nastavnica iste škole. Glas Srpske je prije četiri godine pisao: 

"Zbog njihovog utapanja, nastavnici Jeleni Vidović od bola je srce prepuklo, pa je preminula na plaži dozivajući svoje đake koji su bili u moru. . . Brodić "Škorpion 2", vlasnika Slavoljuba Vujičića, bio je registrovan na 42 putnika i dva člana posade, a u trenutku nesreće na njemu su bila 142 putnika, što je direktno prouzrokovalo njegovo prevrtanje. Vujičić je osuđen na 13 godina zatvora zbog izazivanja nesreće." ("Navršava se 14 godina od smrti đaka i nastavnice OŠ Petar Petrović Njegoš", 15. IX 2015)
Blic je u decembru 2001. objavio sljedeće: "Više tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Slavoljuba Vujičića (35) iz Budve, vlasnika broda 'Škorpion', zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja." ("Optužen za smrt đaka", 17. XII 2001)

Dakle, u crnogorskom Krivičnom zakoniku ovo što je vlasnik Škorpiona 2 uradio, je definisano kao "teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja"

2-banjalucani-stradali-16-sep-2001Zapanjujuća vijest stiže iz Višeg suda: Trećeg februara ove godine na Skadarskom jezeru desila se tragedija, prevrnuo se čamac u vlasništvu SPC kojim je upravljao monah iz Zrenjanina Goran Kimpanov. U čamcu je bilo devet osoba, vjernika koji su se vraćali iz manastira Vranjina. Vrijeme je bilo loše, vjetrovito, prema svjedočenjima preživjelih, lica sa čamca su nagovarala monaha da ih preveze, uprkos lošem vremenu. Uslijed lošeg vremena i velikih talasa, čamac se u jednom trenutku prevrnuo i desila se tragedija. Utopila se tročlana porodica Kumburović - muž, žena i kćerka. Poginuo je i heroj Darko Vujošević koji je bio doplivao do obale, ali kad je vidio da se Kumburović dave, vratio se u vodu da pokuša da ih spase - i pritom je izgubio život.

Kimpanov je uhapšen, u pritvoru je bio od 6. februara do 16. aprila ove godine. Advokat Gorana Kimpanova je, kako su izvijestile Vijesti, 24. maja 2019, izjavio: "Nesporna činjenica da je upravljao plovilom, bez dozvole za plovidbu, i da je upravljao plovilom bez prsluka za spašavanje za sve putnike, na šta su ga obavezali pravni propisi."

Da je Kimpanov odgovorna i savjesna osoba, kao što je pokazao da nije, imao bi na čamcu pojaseve za spasavanje, i danas za prevrtanje čamca na jezeru tog 3. februara 2019. javnost ne bi ni saznala, svi bi se lako spasili. 

Prije nekog vremena pomislio sam na ovaj događaj i zaključio da će Kimpanov biti osuđen na nekoliko godina zatvora, recimo 3-4 godine. Tako sam mislio. Međutim, sa zaprepašćenjem sam prije par dana pročitao vijest koju su objavile Vijesti, ovo: "Sveštenik Goran D. Kimpanov iz Zrenjanina, zaključio je Sporazum o priznanju krivice sa Višim državnim tužilaštvom i taj dokument dostavljen je Višem sudu na odlučivanje. On je dogovorio da bude osuđen na šest mjeseci kućnog zatvora, zbog tragedije na ušću rijeke Morače u Skadarsko jezero, kada su stradale četiri osobe nakon prevrtanja čamca 3. februara 2019. godine."

Kimpanov je svojom potpunom, maksimalnom neodgovornošću ubio četiri osobe i Viši državni tužilac Danka Ivanović Đerić (da li je vjernica SPC?) ga "kažnjava" sa 6 mjeseci kućnog pritvora?!!

Analitika je prije desetak dana objavila tekst "Duboka država" u kom je pisano o fenomenu "države u državi" kod nas, konstatovano je odavno, pa i u tom tekstu, da je SPC u Crnoj Gori "država u državi", ne poštuje propise i zakone Crne Gore, sveštenici te crkve bez ustručavanja prijete krvoprolićem u Crnoj Gori - ako ne bude po njihovom. Takvo ponašanje Srpske crkve, vječnog suparnika Crne Gore i Crnogoraca  - prijetnja sveštenika Backovića ratom, opet je urodila plodom, država Crna Gora će donijeti presudu u slučaju Kimpanov kakvu nijedna civilizovana država nije i neće nikada donijeti. Prosto, "država u državi" je opet pokazala svoju moć, pokazala je da je zarobila državu Crnu Goru i kada pripadnici "države u državi" svojom neodgovornošću ubijaju ljude, ni u tom slučaju oni ne odgovaraju po zakonu i pravdi, jer su pripadnici SPC, tj "duboke države", kako "državu u državi" nazivaju u SAD.

3-braca-srebrno-jezeroPrimjeri iz regiona, kako prolaze nesavjesni učesnici u saobraćaju: Dana 11. septembra 2016. u Srbiji, na Srebrnom jezeru utopila su se dvojica braće Petrovića, Stefan (14) i Nikola (13). Iznajmili su pedalinu, sa nje su pali i utopili se u jezeru.

List Danas je izvijestio, u decembru prošle godine: "Braća Stefan i Nikola stradali su 11. septembra 2016. godine kad su, sa još četiri druga, iznajmili pedalinu i otisnuli se na Srebrno jezero, iako su bili neplivači. U jednom trenutku, Stefan je skliznuo u vodu, pa je Nikola skočio za njim da mu pomogne, ali su ubrzo obojica nestali u jezeru. Za njima je skočio jedan njihov drug, pokušavajući da ih spase, ali u tome nije uspeo. . . Direktor Osnovne škole „Karađorđe“ iz Rače, Zoran Jovanović, i školski trener stradalih dečaka Miloš Gajić, osuđeni su na po godinu dana, uslovno na dve godine. Po dve godine zatvora dobili su Milanka i Dragan Stanković iz Niša, vlasnici pedalina sa kojih su dečaci pali u jezero i utopili se." ("Veliko Gradište: Izrečene presude za utapanje dvojice braće", 5. XII 2018)

Politika je prije 10 godina objavila: "Dobrica Živanović, nastavnik Osnovne škole „Dositej Obradović” u Smederevu, osuđen je juče na kaznu zatvora od dve godine zbog niza propusta koje je načinio kao razredni starešina kada se 2005. godine na ekskurziji u Bečićima udavio njegov đak, četrnaestogodišnji Aleksandar Đokić." ("Nastavnik osuđen za smrt učenika na ekskurziji", 15. januar 2009)

Što se tiče prekršaja u drumskom saobraćaju, možemo pogledati par primjera. Blic je prije godinu dana objavio: "Stojan Nikolov (30), koji je vozeći pijan 1. aprila u Nišu usmrtio sestre Milicu (27) i Mariju (24) Petrović i biciklistu Svetislava Tonića (82) iz Niša osuđen je danas na 11 godina zatvora!

 Iako je ograničenje iznosilo 50 kilometara na čas, Nikolov je vozio automobil nedozvoljenom brzinom od 85 kilometara na čas iz Donje Vrežine ka centru grada, sa najmanje 1,98 promila alkohola u krvi, kada je prešao u suprotnu kolovoznu traku."  ("Mrtav pijan pregazio dve sestre i biciklistu...", 25. IX 2018)

Večernje Novosti su u junu ove godine objavile: "Nenad Jevtović (40), iz čačanskog sela Mojsinje, osuđen je pred Višim sudom u Čačku na deset godina zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja. On je 15. juna prošle godine, u 23.05 u Mojsinju, na Ibarskoj magistrali, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule četiri, a povređene tri osobe. U obrazloženju presude je navedeno da je Jevtoviću olakšavajuća okolnost to što ranije nije osuđivan, a otežavajuća je činjenica da je profesionalni vozač i da je vozio pijan." ("Ugasio mlade živote: Osuđen na 10 godina robije za četiri smrti", 13. jun 2019)

Da je isto ovo što je uradio u Crnoj Gori, Kimpanov uradio u Srbiji, tamošnji tabloidi bi ga "raščerečili", i iz ovih primjera je jasno da bi dobio 10 godina zatvora, tokom kojih bi imao dovoljno vremena da razmišlja kako poslije izlaska iz zatvora da usvoji promišljenije životne postupke.

Srbija nema "državu u državi", ako je i ima, nije jaka, sud u Srbiji bi rigorozno kaznio Kimpanova, ne bi se plašio moći koja stoji iza Kimpanova, jer teško je Srpskoj crkvi u Srbiji dokazati Srbima - da su oni veći i važniji Srbi, od ostalih Srba.

4-krivicni-zakonikŠto kaže naš Krivični zakonik: U Krivičnom zakoniku Crne Gore, GLAVA DVADESET SEDMA, KRIVIČNA DJELA PROTIV BEZBJEDNOSTI JAVNOG SAOBRAĆAJA, Ugrožavanje javnog saobraćaja, Član 339, pod 2, stoji: "Ko se ne pridržava saobraćajnih propisa i time ugrozi željeznički, brodski, autobuski saobraćaj ili saobraćaj žičarom tako da dovede u opasnost život ili tijelo ljudi ili imovinu čija vrijednost prelazi iznos od dvadeset hiljada eura, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do šest godina." (link)

Ovaj član Zakonika je savršeno jasan, Kimpanov se nije pridržavao saobraćajnih propisa, doveo je u opasnost sva lica na brodu, to je potvrdio i njegov advokat, i Kimpanov je zaslužio maksimalnu kaznu koja je propisana zakonom, a to je, kako stoji u ovom članu zakonika - 6 godina.

Govori se kako porodice tragično nastradalih ne terete Kinpanova i traže od suda da ga oslobodi. Ako je to istina, naravno da to treba uvažiti i Kimpanov treba da dobije manju zatvorsku kaznu od maksimalne, ali i 3 godine zatvora bi bila vrlo blaga kazna za Kimpanova.

Kimpanov je dao neke izjave iz kojih se može zaklmjučiti da je jako nesrećan zbog onoga što se desilo 3. februara 2019. godine. Ako je tako, zašto nije skočio u jezero da pokuša da spasi porodicu koja se utapala?

Kad je bila željeznička nesreća na Bioču 2006. godine, mađinovođa je uskočio u voz koji je sam krenuo, bez razmišljanja je rizikovao svoj život, te je u nesreći bio teško povrijeđen. Prema mnogim ocjenama, da nije uskočio u voz i koliko toliko upravljao njime, nesreća bi bila mnogo veća. I pored tog hrabrog i čojskog čina, odležao je nekoliko godina u zatvoru, zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa.

Ali Kimpanov naravno ne mora u zatvor, jer on ima mantiju Srpske crkve ("države u državi").

Moć "duboke države" u Crnoj Gori: U Crnoj Gori Deep State (duboka država), se zove SPC, oni uopšte i ne kriju da su protivnici svega crnogorskog, svake crnogorske samostalnosti.

U tekstu "Kosovo nije srce Crne Gore, već je srce ideologije Sima Sarajlije", 22. januara ove godine (link), napisao sam da sveštenici SPC koji nijesu državljani Crne Gore nimalo nijesu potrebi našoj državi, i da treba da budu ispraćeni kući, u Srbiju, BiH, Hrvatsku... odakle li već dolaze. Naravno da nijesam imao bilo kakve iluzije da će to naše vlasti uraditi, ali sam bar javno iznio svoj stav. Tako, da je Kimpanov na vrijeme ispraćen put Zrenjanina, on ne bi upravljao čamcem 3. februara 2019. i tragedije koja se desila, ne bi bilo.

U tekstu "Huškačke izjave patrijarha Irineja i Dačića, SPC u Crnoj Gori doživjela procvat" (29. avgust 2018, link) dao sam izjave predstavnika SPC u Crnoj Gori i samog mitropolita Amfilohija, koji kažu da Srpska crkva u Crnoj Gori doživljava "zlatni period", da im je divno u Crnoj Gori.

Srbi u Crnoj Gori okupljeni su oko svoje "duboke države", tj SPC, imaju nekoliko svojih nacionalnih medija, već godinama se novcem iz budžeta Crne Gore finansira Srpska RTV, Srpske novine, Srpski radio, imaju Dan, najtiražniji dnevni list. Srbi u Crnoj Gori imaju odličan pristup TV kućama iz Srbije i Republike Srpske, a u Crnoj Gori se masovno prodaju beogradski listovi Blic, Večernje Novosti, Politika, Alo... 

Crnogorci nemaju nijedan svoj nacionalni medij, postoje samo procrnogorski mediji, svi mediji koji se kod nas smatraju da su crnogorski, su zapravo - građanski orijentisani, i tako se i deklarišu.  Državna TV kuća je potpuno otvorena za gostovanja političara iz svih nacija, pa tako i za Srbe.  Što se interneta tiče, postoji nekoliko procrnogorskih, ali suštinski građanskih internet portala, nasuprot stotinama srpskih i nacionalističkih i građanskih (prosrpskih) portala.  Potpuno je van logike da u zemlji đe je kobajagi jedan narod jako obespravljen, taj isti narod ima medijsku prevlast kao što je imaju Srbi u Crnoj Gori. U Crnoj Gori ima veliki broj i bogatih - i jako bogatih crnogorskih Srba, od njih su neki među najbogatijim državljanima Crne Gore.

Srbi okupljeni oko "države u državi" su povlašćena nacija u CG: U martu prošle godine na suđenju zbog nasilničkog ponašanja u Skupštini, jedan srpski političar iz Crne Gore je tužiteljki, dakle predstavnici pravnog sistema države Crne Gore, govorio: "Smeće jedno!", pročitajte na linku. I znate li što se desilo, kako je sankcionisan? Odstranjen je iz sudnice! Bio sam zaprepašćen kad sam ovo pročitao. 

Da se ovo u Srbiji, u Beogradu desilo, da neko u sudnici kaže tužitelju "smeće jedno", taj bi lijepo vrijeme proveo u zatvoru. Da je ovo u Crnoj Gori na sudu rekao Crnogorac, Albanac, Bošnjak, Hrvat, Musliman, Rom... znate li kako bi se stvari odvijale? U roku od 30 sec sudija bi napisao/la presudu da se dotična osoba koja je to izgovorila upućuje u Spuž, u jednomjesečni pritvor, a sud bi kasnije toj osobi na posebnom suđenju presudio sa nekih godinu do dvije zatvora. Ali, čoek koji je tužiteljki uputio riječi "smeće jedno" - ne mora da odgovara za nepoštovanje suda, jer se deklariše kao Srbin, pripadnik je privilegovane nacije.  Ili, recimo, vaterpolisti koje odgoji država Crna Gora pa ih Srbija domami i samo zahvaljujući njima osvaja medalje, u crnogorskim gradićima odakle su potekli, od nepromišljenih lokalnih funkcionerčića budu dočekani sa počastima, čime se šalje gromoglasna poruka - "ne morate da igrate za Crnu Goru, bićete ovđe počašćeni i poštovani - ako igrate za Srbiju."

Najnoviji primjer privilegovanosti Srba i njihove "države u državi" u Crnoj Gori je nevjerovatna najava iz Višeg suda o sporazumu sa Kimpanovom.

Ako sudija Predrag Tabaš osudi Kimpanova na 6 mjeseci kućnog "zatvora" zbog toga što je ignorisanjem  nekoliko saobraćajnih propisa izazvao smrt četvoro ljudi, onda ubuduće svako ko bude krivično gonjen zbog (ne)djela u saobraćaju, može da se pozove na presedan sa Kimpanovom i traži kućni pritvor, ma kakvu nesreću uzrokovao.

No, kao i obično, za pripadnika "države u državi" tj Srpske crkve, zakon neće važiti, a za ostale hoće, i biće strog. 

Portal Analitika