Scena

Sošić: Umjetnost ne prestaje da bude važna



Umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Željko Sošić nakon prve pozorišne sezone na toj fukciji smatra da nije lako donijeti promjene, jer se ta pozicija zasniva na repertoarskim planovima i estetici, i da je za njih potrebno vrijeme. Ono na čemu je važno insistirati  da bi se privukla nova publika jeste kvalitetna umjetnost koja, iako živimo u doba tehnološkog procvata, ne prestaje da bude važna.

Sošić: Umjetnost ne prestaje da bude važna
Nova MIzvor

Od ljudi na čelnim pozicijama uvijek se očekuje novo, bolje, kreativnije, kvalitetnije, a u umjetnosti je to možda najteže. Novi umjetnički direktor Nacionalnog teatra smatra da svaki pojedinac ima veliku odgovornost, i da sa tih pozicija nije lako donositi promjene. Potrebno je napraviti nekoliko predstava, i njima ukazati na smjer kojim taj direktor želi da se pozorište kreće.

“U ovoj sezoni smo krenuli tim smjerom, taj smjer se tiče onoga što je i po zakonu definisana, a i u praksi utemeljena uloga nacionalnih tweatara, a to je promovisanje i rad na svjetskoj dramskoj baštini, ali i domaćoj baštini, kako dramskoj, tako i sveumjetničkoj, i ova sezona to dokazuje bez dileme, jer smo u jednom trenutku imali i Čekajući Godoa a i Hamleta, na počektu sljedeće imaćemo Ivanova kao jedan od nahznačajnijihi Čehovljevih djela, tako da to već pokazuje smjer u kojem će se kretati budući repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta.

Jedno od velikih i značajnih pitanja je stvarati novu publiku. Iako živimo u doba  tehnologije, koja svakog dana dominantno određuje naš život, umjetnost ne prestaje da bude važna, i na tome treba insistirati.

Siguran sam da publika svih generacija prepoznaje dobru i kvalitetnu umjetnost i to je ono što će ih vezati za teatar i što će ih navesti da dođu. Loše umjetnosti se svako gnuša i niko nije zainteresovan da je gleda gdje god da se prikazuje. Ono što je važno, novu publiku, mladu publiku privući kvalitetnom umjetnošću. To je naša misija i mislim da za sada u tome uspijevamo”, kaže Sošić.

Crnogorsko narodno pozorište nije obični nacionalni teatar, on je hram društvenog života, hram kulture i umjetnosti. Institucija koja je odnjegovala brojne druge institucije koje nisu imale uslove za rad, kaže Sošić.

“Ove godine započeo je novi segment Cinema studio u okviru kojeg će se prikazivati recentni autorski umjetnički filmovi , a od naredne sezone, biće proširen muzički program.

Mi ćemo od sledeće sezone imati redovan operski repertoar koji ćemo proizvoditi u saradnji sa renomiranim festivalom iz Italije, Pučini festivalom koji je iskazao interesovanje da zajedno sa nama pravi koprodukcije , pa ćemo tako imati i redovan operski repertoar.

Kada govorimo o opštem stanju u kulturi, problema uvijek ima, ali i pored toga, treba insistirati na vrhunskoj umjetnosti, ali i internacionalizaciji.

Novu sezonu u CNP otvorićemo predstavom jednog od najznačajnijih evropskih pozorišnih reditelja , koji je radio u CNP-u ikada, Andrijom Žoldakom i sa te strane želimo da, ako to ne zvuči previše neskromno, ukažemo na put kojim bi trebalo da se kreću ostale umetnosti, ne u slijepom praćenju nečega što dolazi sa strane, nego u uspostavljanju umjetničkih standarda, koje moramo uspsostaviti, s obzirom na to da smo mala sredina koja nema dovoljno sopstvenih resursa.
Važno je da Crna Gora bude uključena u svjetske umjetničke tokove i to je jedino moguće postići vrhunskom umjetnošću, pritom zaboraviti na amaterizam i provincijalizam, na lokalne animozitete i sukobe gledati široko, imati jasan pogled i slobodno srce”, zaključuje Sošić.

 

Portal Analitika