Scena

Studio Kraljevskog pozorišta kao poligon za dječiju maštu i učenje

Kraljevsko pozorište Zetski dom i ove godine ujedinilo je pozorišnu sezonu i školsku godinu. Nastavila su se dva projekta zahvaljujući kojima je najstarijem crnogorskom pozorištu vraćena obrazovna uloga.



Studio Kraljevskog pozorišta kao poligon za dječiju maštu i učenje
Portal AnalitikaIzvor

Dan umjetničkog obrazovanja, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Narodnim muzejem  dao je očigledne rezultate- djeca i mladi dolaze u teatar, svakog dana MIT festivala oni su bili u pozorištu pokazujući konstantno da su postali  najljepša pozorišna publika. Nakon mnogo vremena u kojima Cetinje, Podgorica kao i mnogi drugi gradovi nisu imali pozorište, zbog čega danas imamo u tom smislu generacije koje su propustile mnogo, čini se da se za nepune dvije pozorišne sezone, dugoročni cilj  već počeo ostvarivati. A put ostvarivanja te najuzvišenije misije tek je pred Kraljevskim pozorištem.

Drugi obrazovni segment- Studio Kraljevskog pozorišta takođe je uspješno završen. Koliko su tri grupe đaka, podijeljene po uzrastu, naučile od svojih mentora, Petra Pejakovića i Marije Backović, pokazali su krajem juna na javnim časovima pred punim auditorijumom .

Kroz najmlađu grupu,  uzrasta od 6 do 10 godina, ove godine prošlo je preko pedeset polaznika. Kao presjek ovogodišnjeg rada oni su se predstavili „ODISEJOM JEDNOG VREMENA“.

„Ponajviše smo se bavili osnaživanjem njihovih prirodnih resursa - tijelo, glas, govor, mišljenje, mašta! Uveli smo ih u beskrajni svijet improvizacija. U tom svijetu moraš biti brz, otvoren, snalažljiv, prilagodljiv, dobar partner i biti svoj. Dramski studio za djecu i mlade Kraljevskog pozorišta Zetski dom počeo je sa radom 2018.  Ponosni smo na prvi dramski studio državne institucije i to nacionalnog pozorišta.  Misija ovog projekta jeste razvoj djece i mladih u pozorištu uz pomoć pozorišnih tehnika i sredstava. Ovakva praksa već dugo je razvijena u zapadnim zemljama, ali moć dramske pedagogije je tolika da je našla put do korisnika u svim zemljama svijeta”, kazao je reditelj I profesor Petar Pejaković o radu Studija Kraljevskog pozorišta.

Druga grupa - djeca uzrasta od 10 do 15 godina predstavila se kroz djelo adekvatno njihovim godinama I interesovanju, a to je ovoga puta bio tekst “ Rani jadi - lične priče”, po  motivima istoimenog  romana Danila Kiša.

“ Ovaj javni čas prvi je dio rada na predstavi „Rani jadi“ . Čitali smo priče inspirisane  „jadima“ Danilovog djetinjstva, razgovarali o njima i isprobavali  kako zvuče i izgledaju kada se prenesu na scenu. Potom smo posegnuli za  ličnim pričama djece polaznika Dramskog studija. Ove lične priče su  istinite i, mahom, govore o nekom tužnom ili strašnom događaju koji  se desio u njihovom djetinjstvu. Ima tu i stida, i sreće, strepnje, i  ... Namjera nam je bila da se mladi ljudi izraze prije svega svojim  emocijama, da prođu kroz iskustvo koje im govori da ih treba znati  ispoljavati, i da treba umjeti komunicirati i lijepo živjeti sa svojim  osjećanjima”, kazao je Pejaković.

U trećoj, najstarijoj grupi, bili su učenici uzrasta od 15 do 19 godina. Oni su na svom javnom času “Po/kazali što je ljubav!”, postavljajući pitanja: „Postoji li neko ko ima savršen odgovor na pitanje šta je ljubav? Kad je vrijeme? Kako da znam je li pravi/a?, Šta će drugi misliti o meni?”.

“Je li ljubav kao u bajkama? Je li ljubav kao u pjesmama? Je li ljubav kao što se vole moji mama i tata? Je li ljubav u knjigama? Jesam li ja kad osjetila/o ljubav?...Mi smo zagrebli ovu veliku temu i dali svi malo sebe ne bi li pronašli neku univerzalnu istinu”, kaže se u propratnom tekstu javnog časa nastarije grupe polaznika Studija.

"Rani jadi" i "Po/Kažite nam što je ljubav!" predstavlja materijal koji je korišten tokom ove školske godine, međutim,  djeca koja učestvuju u  ovom obrazovnom segmentu Kraljevskog pozorišta, nastaviće da se bave njime I kroz buduće predstave koje će pripremati. Studio nastavlja  rad  od septembra. Asistenti na projektu su Dubravka Matičić i Minja Novaković.

 

Portal Analitika