Abiznis

Spriječeno stavljanje na tržište 26,6 tona paprika zbog pesticida

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove su tokom prošlog mjeseca zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranili uvoz 10 pošiljki paprika ukupne težine gotovo 25 tona, dok su jednu pošiljku papriku od 1.894 kilograma uništili.
Spriječeno stavljanje na tržište 26,6 tona paprika zbog pesticida
Dnevne novineIzvor

Razlog je utvrđeno prisustvo pesticida. Takođe, zabranjen je uvoz dvije pošiljke hrane za životinje u količini od oko 50 tona, zatim 1.860 kilograma ananasa, 557 komada maslina, dok je stopirana i jedna pošiljka sadnog materija ukrasnog bilja u količini od 510 komada.

Zabranjen je uvoz i oko 21 tonu bijelog vina i oko 64 kilograma ječmenog integralnog hljeba. Takođe, inspektori su tokom maja uništili i 500 kilograma sjemenskog krompira.

“Fitosanitarna inspekcija je u maju izvršila pregled ukupno 1.862 pošiljki i to: 1.246 pošiljki pri uvozu, 52 pošiljki u provozu, 61 pošiljki za reexport, 483 pošiljki za izvoz i tri ovjere carinskih deklaracija. Izdato je 15 rješenja o zabrani uvoza pošiljki i 2 rješenja za uništenje pošiljki. Fitosanitarna mjera fumigacije naređena je za pet kontejnera zbog prisustva štetnih organizama. Ukupno je uzeto 373 uzoraka pri uvozu od čega je za 13 uzoraka laboratorijski utvrđeno da ne odgovaraju propisanim zahtjevima”, navodi se u mjesečnom izvještaju Uprave.

U unutrašnjoj kontroli u izvještajnom periodu izvršen je nadzor u 235 objekata u kojima se obavlja poslovanje hranom. U kontrolisanim objektima utvrđeno je 32 nepravilnosti koje su se odnosile na neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade i čuvanja hrane, zatečenu hranu u prometu isteklog roka upotrebe.

Izrečeno je 3.180 eura prekršajnih naloga.

Portal Analitika