Simović: Veliko interesovanje poljoprivrednika za nabavku mehanizacije

Tokom posljednje tri godine, crnogorski poljoprivrednici su, uz podršku Ministarstva nabavili mehanizaciju i opremu u vrijednosti 4,6 miliona eura. Bespovratna podrška iz agrobudžeta iznosila je 2,3 miliona eura.
Simović: Veliko interesovanje poljoprivrednika za nabavku mehanizacije
Portal AnalitikaIzvor

Iz godine u godinu raste interesovanje poljoprivrednih proizvođača da investiraju u novu poljoprivrednu mehanizaciju, što je, prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića, potvrda je da je kreiranje ovakvog javnog poziva za podršku, u saradnji sa proizvođačima, bila dobra odluka, kao i da je to još jedna potvrda rezultata investicionih zamaha u crnogorskoj poljoprivredi.

Potpredsjednik Simović, u okviru četvorodnevne posjete opštinama na Sjeveru Crne Gore, danas je u Beranama, na poljoprivrednom gazdinstvu Radonje Boričića na Polici, predstavio rezultate ovogodišnjeg javnog poziva za podršku nabavci mehanizacije.

Ponovo na terenu sa vrijednim domaćinima

„U okviru naših redovnih aktivnosti danas smo ponovo na terenu sa vrijednim domaćinima. Upravo, kao što smo i najavili da će adrese našeg rada biti tamo gdje je život, tamo gdje probleme i izazove treba prepoznati i riješiti, gdje se čuje mudra i odgovorna riječ domaćina“, kazao je Simović.

Potpredsjednik Simović je saopštio da je kroz ovogodišnji javni poziv za podršku nabavci mehanizacije podržano 857 zahtjeva poljoprivrednika za investicije od skoro 2,2 miliona eura, uz bespovratnu podršku ministarstva od oko 1,1 milion eura. Posebno zadovoljstvo je izrazio zbog podatka da je 70% zahtjeva za podršku mehanizaciji došlo iz sjevernog regiona, što, kako je kazao, jasno pokazuje probuđenu preduzetničku energiju našeg sjevera. 

Simović je kazao da su kroz ovu mjeru podrške vrijedni poljoprivredni proizvođači uspjeli da unaprijede svoju mehanizaciju što će im pomoći da lakše i efikasnije obavljaju svakodnevne poslove u poljoprivredi.

„Sa manje žuljeva i manje znoja biće više pokošenih livada i obrađenih njiva. Nabavljeno je oko 1.700 komada mehanizacije i opreme od čega 270 motokosačica, 221 sakupljač sijena, 102 motokultivatora... „, kazao je Simović.

Razlike ne smiju biti prepreka da radimo za dobro svakog građanina

On je izrazio zadovoljstvo što je danas u Beranama odakle je odziv za ovaj poziv bio veliki, jer je 80 poljoprivrednih proizvođača sa područja ove opštine dobilo bespovratnu podršku od 94.000 eura za nabavku mehanizacije i opreme vrijedne 190.000 eura.

„Drago mi je što je i predsjednik opštine Berane sa nama. Ako želimo da ostvarimo napredak, moramo doprinositi svi zajedno bez obzira na političke razlike i mišljenja. Te razlike ne smiju da budu prepreka kada je u pitanju potreba za napretkom bilo kog građanina - ovdje na Polici, u Beranama ili širom Crne Gore“, poručio je Simović.

Prema riječima Simovića, poljoprivreda je kod nas dugo vremena imala epitet težačkog rada od zore do mraka i ruku punih žuljeva.  

„Sada svi zajedno, udruženim naporima i podrškom koju kreira Vlada uz sve izdašniju podršku evropskih partnera doprinosimo da se na poljoprivredu u Crnoj Gori sve više gleda kao na šansu za održiv biznis, koji omogućava da se plodovi vrijednog rada valorizuju na lokalnom tržištu i kroz rastuću turističku potrošnju.Vidljivi su ohrabrujući rezultati, i oni su podstrek i ohrabrenje svima koji radom i preduzetničkom energijom traže šansu za napredak.Svakako, pred nama je još dosta posla: i za poljoprivrednike i za preduzetnike i za odgovorne institucije i za stručnu i naučnu zajednicu“, poručio je Simović.
 
 

Portal Analitika