Bespovratna podrška za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja za ovu godinu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je ove sedmice i Javni poziv za dodjelu podrške uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja za 2019. godinu.
Bespovratna podrška za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja za ovu godinu
Portal AnalitikaIzvor

Ispunjavanjem uslova poziva poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti prihvatljivih investicija, maksimalno do 5.000 eura.

Investicije koje se podržavaju odnose se na podizanje novih zasada nabavkom sertifikovanog sjemenskog i sadnog materijala višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja (smilja, matičnjaka, lavande, pelina, itd.), kao i na nabavku opreme za modernizaciju primarne proizvodnje, odnosno nabavku sistema za navodnjavanje.

Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registru poljoprivrednih gazdinstava kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške.

Minimalna površina zasada u zasnivanju je 0,3 ha. Investicija se mora započeti i realizovati u 2019. godini, a za nabavku sadnog materijala, prihvatljiva za podršku je i investicija započeta nakon 15. novembra 2018. godine. Podržava se nabavka isključivo novih materijala i opreme.

Minimalna vrijednost investicije iznosi 500 eura, a maksimalna podrška iznosi do 50% od prihvatljivih troškova investicije, maksimalno do 5.000 eura po jednom gazdinstvu godišnje.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje podrške je 1. novembar 2019. godine.

Osim podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj Javni poziv, uzgajivačima višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja na raspolaganju je bespovratna podrška po hektaru kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, podrška za izgradnju bunara i bistijerni, nabavku mehanizacije i drugi.

Programom podrške uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja namjera je da se podstakne povećanje proizvodnje i prerade  u ovoj oblasti, a za koju Crna Gora ima izvanredne prirodne potencijale, kao i pozitivno iskustvo iz ranijeg perioda, kada je naša zemlja bila prepoznatljiva kao izvoznik visokokvalitetnog pelina.

Takođe, cilj je i očuvanje prirodne populacije i racionalna eksploatacija samoniklog bilja, kao bogatstva kojim se Crna Gora može pohvaliti.

Podatak je da Crna Gora, sa 0,01 odsto ukupne površine svjetskog kopna, raspolaže sa 1,2 procenta ukupne svjetske flore.

Prema indeksu broja vrsta po jedinici površine, naša teritorija predstavlja najvažniji centar florističkog diverziteta u Evropi.

Smatra se da od 3.200 vrsta biljaka na teritoriji Crne Gore, oko 400 pripada ljekovitom bilju. 

Portal Analitika