Podrška jačanju manjih gazdinstava, izgradnji seoskih puteva i vodovoda

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas dva javna poziva za podršku razvoju poljoprivrede i ruralnih područja, kroz Projekat razvoja klastera i transformacije ruralnih područja, za 2019. godinu, koji realizuje Vlada Crne Gore u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD).
Podrška jačanju manjih gazdinstava, izgradnji seoskih puteva i vodovoda
Portal AnalitikaIzvor

Projekat je započet tokom 2018. godine kada je su objavljena prva dva javna poziva koja su uspješno realizovana. Asfltirano je 10 dionica ukupne dužine oko 7km i vrijednosti oko 350 hiljada eura, kao i 5 projekata vodosnadbijevanja ukupne vrijednosti oko 110 hiljada eura. Procjenjuje se da 8.800 korisnika ima direktnu korist od ovih investicija. U komponenti za podršku klasterima podržano je 55 korisnika, sa iznosom ukupne podrške od preko 60 hiljada eura. 

Kroz projekat se podržava izgradnja ruralne infrastrukture i razvoj poljoprivrednih gazdinstava na području sedam opština - Nikšić, Šavnik, Žabljak, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Petnjica. 

Projekat je koncipiran tako da doprinese unapređenju ruralne infrastrukture, ekonomskog ambijenta za razvoj poljoprivrednih gazdinstava, posebno manjih, poboljšanje kvaliteta života stanovnika na seoskom području, što će značiti i novi impuls za razvoj crnogorske poljoprivrede i ruralnih područja i uravnotežen regionalni razvoj. 

Kako bi se postigli navedeni ciljevi, projekat je koncipiran u dvije komponente, za koje su objavljena dva javna poziva. Prvi se odnosi na podršku razvoju klastera - javni poziv za dodjelu podrške razvoju lanca vrijednosti, a drugi na ruralnu infrastrukturu - javni poziv za navedenih sedam opština da dostave zahtjeve za podršku razvoju lokalne putne i vodovodne infrastrukture.

Javni poziv za podršku razvoju lanca vrijednosti namijenjen je manjim poljoprivrednim gazdinstvima, onima koja ne ispunjavaju minimalne kriterijume za ostvarivanje podrške kroz Agrobudžet. Cilj je da se kroz dobijena sredstva podrške ojačaju ova gazdinstva, da ista postanu konkurentnija i da, kroz stvaranje klastera i udruživanje, postanu ekonomski i klimatski nezavisniji.

Objavljivanju i ovogodišnjih poziva prethodile su intenzivne terenske i administrativne aktivnosti, usaglašene sa procedurama IFAD-a, između ostalog održane su brojne radionice velikom broju MZ u navedenih sedam opština. 

Kroz javni poziv podržavaće se investicije koje su vezane za proizvodnju maline i drugog bobičastog voće, sjemenskog krompira, mesa (ovčarstvo, kozarstvo I govedarstvo), kao i mlijeka i drugih mliječnih proizvoda (ovčarstvo, kozarstvo I govedarstvo). 

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu, u dijelu povećanja primarne proizvodnje, nabaviti grla stoke, sjemenski i sadni materijal, namjensku opremu, materijale i mehanizaciju. U dijelu obrade, prerade, proizvodnje, distribucije i plasmana, mogu se adaptirati/ rekonstruisati/ izgraditi objekti, nabaviti i montirati namjenska oprema za preradu hrane, za pakovanje, etiketiranje i skladištenje gotovih proizvoda, za čišćenje, prečišćavanje i ostale neophodne aktivnosti u objektu u cilju održavanja higijene, zatim mogu nabaviti specijalizovana vozila, a podržava se nabavka i korišćenih transportnih sredstava, ali isključivo od ovlašćenih prodavaca.

Podrška se opredjeljuje u vidu sufinansiranja troškova investicije, sa maksimalnom podrškom do 50 odsto prihvatljivog iznosa investicije za primarnu proizvodnju, i 33,33 odsto iznosa prihvatljive investicije za preradu. 

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i potrebna dokumentacija nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona 067/472-222 i 067/700-531.

zabljak-2

Kada je riječ o drugoj komponenti projekta, javnim pozivom opštinama za razvoj putne i vodovodne infrastrukture za 2019. godinu, predviđeno je da opštine kandiduju predloge, a na bazi konsultacija sa lokalnim zajednicama.   

U finansijskoj strukturi učešća, krajnji korisnici moraju obezbijediti najmanje 5% učešća od ukupne investicije. To učešće može biti obezbijeđeno kako u novcu, tako i u radu. 
Podržavaju se investicije u vodosnabdijevanje seoskog stanovništva, objekte za napajanje stoke i navodnjavanje usjeva, izradu rezervoara za tehničku vodu, kao i izradu putne infrastrukture. Maksimalni iznosi investicija u snabdijevanje vodom ruralnih područja iznosi 100.000€ po jednom zahtjevu, dok maksimalni iznos investicija u lokalne puteve iznosi 200.000€ po jednom zahtjevu.

Investicije moraju biti realizovane u područjima koja su povezana sa prvom komponentom projekta, odnosno oblastima poljoprivredne proizvodnje koje se podržavaju kroz javni poziv za razvoj klastera.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje projekata po osnovu objavljenih javnih poziva je 20. mart 2019. godine.

Portal Analitika