Putopisi

(VIDEO) Crnogorac u Butanu: Žene su glavne, mogu da imaju i po nekoliko muževa

Butan je mala himalajska kraljevina koja graniči s Kinom i Indijom, a provodi vrlo neobičnu praksu za pojmove svakidašnjice. Kažu, zemlja mira, sreće i blagostanja, a drugačija i neobičnija od svih država na svijetu. Putopisac Edin Krnić je posjetio ovu zemlju i prenio nam utiske.
(VIDEO) Crnogorac u Butanu: Žene su glavne, mogu da imaju i po nekoliko muževa
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Prije svega, Butan mjeri razvoj i dobrobit zemlje bruto nacionalnom srećom. Riječ je o sistemu koji želi unaprijediti životni standard uzimajući u obzir ljudsku sreću, poštujući pritom načela budizma.

Vlada Butana čak je osnovala i Ministarstvo sreće, koje do sada nije imala niti jedna zemlja na svijetu. Tako da, ukoliko odete u ovu zemlju, potrudite se barem da budete srećni, imate osmijeh na licu i uplovite u jedan svijet sasvim drugačiji od onog na koji ste do sada navikli.

Butan ima mnogo neobičnosti. Jedna od njih je da je dozvoljeno ne samo da muškarac ima više žena, već i da žena uzme više muškaraca.

Nasljedstvo se obično ostavlja najstarijoj kćerci, ne sinu. “Ovdje su žene glavne. Muževi dolaze kod nje u kuću, muževi čuvaju djecu, paze je, ona obavlja poslove u vezi kuvanja i rađanja djece“, objašnjava Krnić. U nastavku pogledajte kako sve to izgleda:
 

 

"Djeca obično zovu oba roditelja tata, iako možda i ne znaju ko im je otac", objašnjava Krnić koji sjedi sa jednom porodicom u ovoj zemlji.

 

 

Portal Analitika