Scena

Tri decenije izvođenja kultne predstave Potonja ura Njegoševa

U ponedjeljak, 24. decembra sa početkom u 19h, u Njegoševom muzeju — Biljardi, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i Prijestionice Cetinje biće upriličen scenski performans povodom proslave jubileja, 30 godina kontinuiranog izvođena kultne predstave „Potonja ura Njegoševa”.
Tri decenije izvođenja kultne predstave Potonja ura Njegoševa
Portal AnalitikaIzvor

Monodrama „Potonja ura Njegoševa“ premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu po tekstu Slobodana Tomovića i u režiji Blagote Erakovića. U ulozi Petra II Petrovića Njegoša nastupio je glumac Slobodan Marunović i od tada do danas, odigrao je više od 1500 puta širom svijeta (Pariz, London, Beč, Rim, Stokholm, Cirih, Beč, Franfurkt, Štutgart, Karslrue, Moskva, Brisel, Luksemburg, Beograd, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Skoplje, Novi Sad, Priština, Olimp, Kastroma, Montreal, Toronto, Njujork, Čikago, Detroit, Los Anđeles, San Francisko, Melburn, Sidnej, Brizbejn, itd…).

O samom tekstu i fenomenu tridesetogodišnjeg igranja „Potonje ure Njegoševe“, Blagota Eraković kaže:

“Kada sam prvi put pročitao tekst „Potonja ura Njegoševa“ u nekada čuvenom časopisu Stvaranje namah me je zarobio. Pokušavao sam ga svrstati u neku od odrednica: monodrama, esej, filozofski imput i spekulacija jednog po svemu genijalnog Njegošologa, da bih na kraju odustao od bilo kakvih pokušaja „svrstavanja“ u književne i filozofske šablone. Konstantovaću da je to bezvremeni tekst jednog genijalnog pisca o „Potonjoj uri“, kako je on vidi i doživljava od čovjeka čijem je djelu poklonio veliki dio svog života.

O tridesetogodišnjem igranju „Potonje ure Njegoševe“ u svim vizuelnim medijumima: pozorište, film, televizija… moglo bi se nadugo i naširoko govoriti iz raznih uglova, primjenjujući mnoge umjetničke i naučne discipline, a ja ću samo kratko reći: kad pisac, reditelj i glumac rade s pokrićem i dubokom vjerom, onda to mora biti i dio percepcije gledaoca”, kazao je Eraković.

Prof. dr Sonja Tomović Šundić je istakla kako ova monodrama predstavlja jezički i misaono slojevito dramsko djelo koje je posvećeno Petru II Petroviću Njegošu, kao i da je njen autor uspio da suptilno izloži složenost Njegoševe misli i njegove filozofske ideje.

“Tri decenije izvođenja monodrame na scenama u Crnoj Gori ali i širom planete svjedoči o estetskim vrijednostima teksta ali i izvanrednom daru Slobodana Marunovića da glumačkim umijećem oživi lik pjesnika i vladara Crne Gore. Njegova glumačka proživljenost, emocionalno i intelektualno ulaženje u Njegošev lik veliki je doprinos dugom trajanju i scenskom izvođenju monodrame „Potonja ura Njegoševa“. Sinergija između dobro osmišljenog dramskog teksta Slobodana Tomovića, inventivna glumačka interpretacija Slobodana Marunovića i režijska rešenja Blagote Erakovića postala su svojevrstan dokaz da se jedino na ovaj način mogu stvarati velika ostvarenja”, kazala je Tomović Šundić.

Akademik Sreten Perović, u svom tekstu “Estestki sklad i domovinska misija” navodi kako je pozorišna umjetnost u Crnoj Gori imala i ima impozantan broj značajnih i znamenitih dramskih umjetnika, ali “među svim tim scenskim velikanima nema niti jednog koga bismo po istrajnom tumačenju Njegoševe duhovnosti – mogli upoređivati sa Slobodanom Marunovićem.”

“Dramski umjetnik Slobodan Marunović, istaknuti član Crnogorskog narodnog pozorišta, fenomen je svoje vrste. Ovaj poznati glumac, akter u mnogim ansambl-predstavama, najdosljedniji je savremeni scenski interpretator Njegoševe duhovne biografije, njegove misli i njegovog lika. (…) Marunovićev zadatak je, ne samo načelnim uputima, umnogome pomogla diskretna režija maestra Blagote Erakovića, reditelja koji već decenijama uspješno revitalizira crnogorsku dramsku baštinu, prije svega Njegoševo i negoševsko nasljeđe. Hvala dramskom umjetniku Slobodanu Marunoviću koji je širom Ekumene pronio glas slobode, visoke svijesti i savjesti klasične i moderne Crne Gore.” (Izvodi iz teksta „Estetski sklad i domovinska misija“)

Na svečanom obilježavanju jubileja govoriće ministar kulture Aleksandar Bogdanović, Sonja Tomović i Blagota Eraković. U uvodom obraćanju govoriće direktorica Narodnog muzeja Crne gore Anastazija Miranović.

Portal Analitika