Sci/Tech

Uskoro besplatna Škola programiranja za osnovce i srednjoškolce

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore u saradnji sa kompanijom doMEn d.o.o. organizuje školu programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola. Cilj škole je da razvija algoritamsko razmišljanje kod učenika uzrasta od 11 do 18 godina.
Uskoro besplatna Škola programiranja za osnovce i srednjoškolce
Izvor

Za učenike VII, VIII i IX razreda osnovne škole nastava počinje u subotu, 22. septembra, u 9 sati na Prirodno-matematičkom fakultetu u sali 207 (zgrada Tehničkih fakulteta). Termini početka nastave za učenike V, VI i VII razreda i za učenike srednjih škola biće objavljeni naknadno. Svi učenici koji žele da pohađaju školu programiranja popunjavaju prijavnu formu na sajtu https://informatikacg.me/, rok je do samog početka škole.

Škola je besplatna za sve polaznike i mogu je pohađati svi učenici sa elementarnim znanjem upotrebe računara (korišćenje miša i tastature i kreiranje foldera). Nastava se izvodi u više starosnih kategorija. Broj grupa u kategoriji zavisiće od broja prijavljenih učenika.

V, VI i VII razred osnovne škole – programski jezik Scratch
VII, VIII i IX razred osnovne škole – programski jezik C++
I, II, III i IV razred srednje škole – programski jezik Java

Nastava se izvodi svake subote po dva časa za učenike osnovnih škola i svake druge subote po četiri časa za učenike srednjih škola. Kao i prethodnih godina, nastava će se odvijati u salama Prirodno-matematičkog fakulteta i prostorijama doMEn-a.

 
O Školi programiranja:

2009. je organizovana prva ljetnja škola programiranja, sa ciljem da se djeca pripremaju za međunarodna takmičenja iz informatike i jasno naznačenom vizijom da je programiranje profesija budućnosti. 26 učenika srednjih škola izabranih od strane nastavnika, DoMEn kupio 26 računara koji su poklonjeni školama širom CG. 

Od 2009. organizuje se i Škola programiranja koja traje od septembra do maja, tokom školske godine. Polaznici (srednjoškolci) su organizovani u dvije grupe: početnu i naprednu. Do 2014. godine, najbolji iz Škole programiranja i sa takmičenja išli su na Ljetnju školu u naprednu grupu, a nastavnici iz srednjih škola su predlagali učesnike za početnu grupu. Od 2014. godine samo najbolji iz Škole se kvalifikuju za Ljetnu školu. 

Od septembra 2014. godine počela sa radom i Škola programiranja za učenike osnovnih škola. U prvoj generaciji, školske 2014-2015. bilo je 32 polaznika, na kraju ih je ostalo smo 8. Prošle školske godine (2017-2018), ukupno je počelo 225 osnovaca a završilo 45. Srednjoškolaca je bilo prijavljeno 146, a završilo je 22.

Od februara do maja 2018. godine održana je i prva Škola programiranja za učenike V I VI razreda osnovne škole, primjenom jezika Scratch.

Ukupan broj djece koji je učestvovao u radu Ljetnje škole je 188 – u prosjeku oko 20 učenika po sezoni, neki su učestvovali više puta.

Svi osvajači nagrada na Državnom takmičenju iz programiranja i Olimpijadi znanja od 2009 do 2018. godine bili su polaznici Škole programiranja.        

Osvojene su 4 bronzane medalje na Balkanskim informatičkim olimpijadama: Luka Bulatović (2 medalje), Dejan Todorović i Velibor Došljak. Sva trojica učestvuju kao instruktori u radu Škole.

Organizovana je jedna Balkanska olimpijada iz informatike – Petrovac 2010. godine.

Od 2010. godine CG učestvuje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI) – bez medalje u proteklih 8 godina. 

Neki od polaznika škole programiranja/ljetnje škole:

Alija Dervić
Ivana Ćorović
Kosta Pavlović - Plaketa UCG za najboljeg studenta, saradnik na PMF-u
Luka Bulatović - Plaketa UCG za najboljeg studenta , saradnik na PMF-u 
Matija Tapušković
Jovan Jovančević - New York University - Polytechnic School of Engineering
Ilija Radosavović – Imperial College London, radi kao Research Engineer u Facebook-u
Miodrag Račić –
Andrej Karadžić – završio RAF u BG, radio kao stažista u Twitter-u, sada u Twin Rock Media LLC

 

Benefiti Projekta Škole programiranja:

povećano interesovanje za računarske nauke i posebno za PMF (npr. u junu ove godine na jedno mjesto na akademskim studijama konkurisala su 1,4 učenika a na primjenjenim studijama čak 2 učenika za jedno mjesto);
pokrenuto interesovanje za programerska takmičenja;
javnost prepoznaje ulogu programiranja i informatike kao sastavnog dijela elementarne pismenosti
PMF je vodeća snaga u oblasti proizvodnje softvera u CG.

Portal Analitika