Startovao projekat MIDAS 2, vrijedan 30 miliona eura

Crnogorski poljoprivredni sektor je danas podstaknut označavanjem početka Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede u Crnoj Gori (MIDAS 2). Projekat vrijedan 30 miliona eura, koji se finansira iz sredstava zajma IBRD-a koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, unaprijediće konkurentnost poljoprivrede i ribarstva u Crnoj Gori tako što će ojačati državnu podršku, u skladu sa zahtjevima pristupanja Evropskoj uniji (EU).
Startovao projekat MIDAS 2, vrijedan 30 miliona eura
S.G.
S.G.Autor
Izvor

 “Ovaj projekat će dovesti do novih radnih mjesta, podstaći privrednu aktivnost u ruralnim područjima, nadovezati se na privatne investicije koje će obezbijediti sami korisnici”, kazala je Lada Strelkova, savjetnica u Svjetskoj banci za operacije na zapadnom Balkanu.

“Projektom će se obezbijediti i podrška koja je veoma potrebna u sektoru ribarstva. Istovremeno, pomoći će se građanima Crne Gore da učestvuju na tržištu EU i iskoriste prednosti pristupa većoj tražnji za njihovim poizvodima.”, pojasnila je ona.

Unaprjeđenje konkurentnosti u sektorima poljoprivrede i ribarstva, kako bi se bolje ispunili zahtjevi procesa pristupanja, nameće troškove kako pojedinačnim preduzećima tako i zemlji uopšte, kroz potrebu značajnih ulaganja u javna dobra i stvaranje podsticajnog okruženja. Uz pomoć projekta će se zadovoljiti neke od tih potreba za ulaganjem, dok će se istovremeno podržati razvoj poljoprivrednog sektora.

Unaprjeđenja u oblasti bezbjednosti hrane poboljšaće konkurentnost crnogorskih proizvođača i omogućiti im pristup novim tržištima. Program grantova će podstaći ekonomski razvoj i investicije tako što će se, u ukupnom poljoprivredno-prehrambenom lancu, nadovezati na privatna ulaganja u obliku sufinansiranja koje obezbjeđuju korisnici. Kroz dodatnu komponentu projekta pomoći će se modernizovanje sektora ribarstva i ojačati proizvodni kapaciteti u ovom sektoru.

MIDAS2 predstavlja nastavak aktuelnog projekta MIDAS koji finansira Svjetska banka, a koji je takođe pomogao da se ojačaju institucionalni kapaciteti za veću konkurentnost poljoprivrednog sektora i obezbijedio podršku Crnoj Gori u ispunjavanju pretpristupnih zahtjeva. Početni projekat MIDAS je već pomogao da se ojačaju kapaciteti Crne Gore za uspostavljanje sistema kompatibilnog sa Instrumentom za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju (IPARD), što je dovelo do formiranja agencije za plaćanje, registra pojoprivrednih gazdinstava i pilot grant šeme IPARD-like, sve sa ciljem da se podrže investicije u poljoprivredu i uvedu agro-ekološke mjere kroz pet krugova za dodjelu grantova.

Poljoprivrednicima, uglavnom onima iz manje razvijenih područja, dodijeljeno je oko 660 grantova kako bi unaprijedili svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Portal Analitika