Politika

Crna Gora kao Dubai

Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić, za Portal Analitika kaže da je iznenađujuće, ali da se kampanja uglavom fokusirala na lokalne probleme. “To je znak određenog stepena sazrijevanja naše političke svijesti. No, rezultat ne zavisi samo od poruka, već i ličnosti koji ih nose, kao i famozne D'Ontove formule i atmosfere uspjeha koja motiviše potencijelne apstinente”, rekao je on.
Crna Gora kao Dubai
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Više od 300.000 građana Crne Gore ima pravo glasanja na lokalnim izborima koji se u nedjelju održavaju u 11 opština i od kojih su nesumnjivo najvažniji oni u Podgorici. Kompletna patrijska infrastruktura je danima na terenu, ne zna se što ko više obećava – od toga da će riješiti pitanje nezaposlenosti i organizovanih kriminala, do otvaranja zoološkog vrta i akva parka, zelenih površina i spuštanja Podgorice na njene rijeke. Pođekad se omakne i priča o izdaji nacionalnih interesa, neprimjereno izjednačavanje četnika i pristalica CPC ali i pokojem istorijskom spomeniku.

Đukanović nosi kampanju DPS-a: Iako je izabrani predsjednik svih građana, kampanju DPS-a i ovog puta je na svojim plećima uglavnom iznio šef stranke Milo Đukanović. Tako je u Podgorici poručio da kako ne smiju potcijeniti značaj predstojećih lokalnih izbora, te kako je jako važno da vlast u Podgorici ne ode u pogrešne ruke.

24milo“Mi se ne predstavljamo video igricama nego rezultatima. Vjerujem da nam se 27. maja smiješi novi izborni rezultat “, naveo je Đukanović.

Na izborima u Podgorici glasačko pravo ima 134.991 građana i procjene su da će se mrtva trka voditi upravo u tom gradu. U Podgorici je opozicija  na lokalnim izborima prije četiri godine bila nadomak pobjede, jer je osvojila veći broj mandata od Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih partnera, ali je nakon dugih pregovora dio koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore dao DPS-u potrebnu većinu za formiranje vlasti u Podgorici.

Opozicija u nekoliko kolona: Ovog puta su se odlučili da na izbore idu u nekoliko kolona – tako Demokrate idu zajedno sa URA, SDP sa DEMOS-om, DF sa SNP-om. Snažan vjetar u leđa DPS-u je apsolutna pobjeda Đukanovića na predsjedničkim izborima koji je osvojio 54.532 glasa ili natpolovičnu većinu.

aleksa-becic-i-dritan-abazovicTo je, inače, najveća podrška koju je Demokratska partija socijalista do sada dobijala na izborima u Podgorici. DPS je na parlamentarnim izborima 2016. godine u glavnom gradu glasalo 48.561 ili 41,15 odsto onih koji su izašli na glasanje.

No, ne bori se DPS i Đukanović samo za Podgoricu. Učestvovao je na tribinama u Danilovgradu, Baru, Pljevljima, Žabljaku, Šavniku… Zanimljiv je u tom smislu Žabljak. Na Žabljaku biračko pravo ima 3.101, ali pored Kolašina važi za značajan turistički centar na sjeveru.

“Danas u Šavniku razmišljamo kako da iskoristimo energetske potencijale, potencijale u proizvodnji hrane, za dalji razvoj biznisa sa vodom, kako je moguće iskoristiti turističke potencijale i kako je moguće sve to dobro uvezati, šta kao politika treba da uradimo da dalje razvijemo ono što su neophodni sadržaji za život u ovom gradu”, poručio je Đukanović.

U najvećem broju opština u kojima se održavaju lokalni izbori DPS vrši vlast. U Kolašinu lokalnu koalicionu vlast, od lokalnih izbora 2014. godine, čine partije koje su na državnom nivou opozicija, SDP, DF, SNP. U Rožajama Bošnjačka stranka (BS) samostalno vrši vlast. Osim Podgorice, najviše glasača, prema zvaničnim podacima, ima u Bijelom Polju 40.235, Baru 38.235 i Pljevljima 26.037...

U Pljevljima lider DPS-a se obrušio na opoziciju i podsjetio kako to izgleda kada su oni drže lokalnu vlast.

“Imamo iskustvo i u Pljevljima i u Crnoj Gori sa njihovom odgovornošću u obavljanju poslova upravljanja lokalnim interesima - kako upravljaju danas Budvom ili  Kotorom to jako dobro vidite. Za njih je lokalna vlast prije svega plijen, plijen koji treba podijeliti”.

Đukanović je optužbe da kao predsjednik svih građana učestvuje u kampanji za lokalne izbore rekao da se u kampanju za lokalne izbore uključio prije nego što je izabran za predsjednika države, i da planira da taj posao i završi.

lekicProglas: Ni opozicija ne štedi na obećanjima i kritikama vlasti. Ni najpažljiviji hroničari ne mogu pobrojati što su sve obećali. Posljednji takozvani proglas uputili su lideri SDP-a i DEMOS-a Ranko Krivokapić i Miodrag Lekić koji su naveli da je “navikavanje na život u "zarobljenoj državi" najveća pobjeda autokratije. Svaka velika promjena u istočnoj Evropi – mirna revolucija, morala se prvo desiti u Glavnom gradu”.

Lider Demokrata Aleksa Bečić ocijenio je da Milo Đukanović poslednjih dana izgleda kao tužna tračara koja obilazi skupove da bi ogovarao koga prije stigne. On dodaje da razumije nervozu Đukanovića i zbog najgore kampanje koju je DPS vodio u svojoj istoriji.

“Nikad nijeste izgledali bezidejnije, uplašenije, nemoćnije. Jasno je i tebi da Podgoricu gubite, pa ste gurnuli ovog mladića za nosioca liste, koji sa lokalnom samoupravom i vođenjem grada ima dodira koliko i Migo sa naukom i Zetom, jer mi Zećani smo ugledni, vrijedni i dobri domaćini, a ne sluge bilo koga”, ističe Bečić.

S druge strane, koalicija DF-SNP se opredijelila da šalje poruke apstinentima.

slaven-radunovic-23"Režim ne priznaje apstinenciju i bojkot u svojim redovima. Oni kupuju, ucjenjuju i zloupotrebljavaju ljude.Mi se obraćamo Vama, slobodnim ljudima, jer bez Vas ne možemo da pobijedimo. Ne postoji stranka, niti političar, koji bez pomoći hrabrih i odlučnih ljudi može srušiti režim. Apstiniranjem unaprijed pristajete na postojeće stanje", poručio je apstinentima nosilac liste Slaven Radunović.

Izvršni direktor Građanske alijanse, Boris Raonić za Portal Analitika kaže da je iznenađujuće, ali da se kampanja se uglavom fokusirala na lokalne probleme. 

"To je znak određenog stepena sazrijevanja naše političke svijesti. No, rezultat ne zavisi samo od poruka, već i ličnosti koji ih nose, kao i famozne D'Ontove formule i atmosfere uspjeha koja motiviše potencijelne apstinente. Iznenađenje je i izjava Đukanovića u ranoj fazi kampanje da je cilj apsolutna vlast u Podgorici, kako ih niko ne bi ucjenjivao, što je prvi signal nervoze po pitanju konkurencije u skupljanju glasova kroz zloupotrebe javnih funkcija”, kazao je on.

1503raonicKada je riječ o obećanjima opozicije, on ističe da zbog promjene stila kampanje, mnoge stvari izgledaju nerealno, dok su sa druge strane obećanja vlasti lako provjerljiva.

“Tako na primjer tvrde da će obnoviti Stadion malih sportova, a tamo su njihovom voljom u DUP-u ucrtane zgrade, a prije toga svjesno zapušten decemijama, upravo sa tom namjerom. Ili višestruki pokušaji da se proda Sala za vjenčanja, a u kampanji se koristi kao mjesto jačanja kulturnog identiteta grada. Obećanja o parkovima, dok u zadnjih par decenija ni jedan nije napravljen, a mnogi betonitani ili izgradnja bicikstičkih staza, a aktuelna rekonstrukcija bulevara kroz Donju Goricu to ne predviđa ili obećanja u Bloku 5 po pitanju solitera i slični primjeri”, kazao je on.

Za direktoricu CEDEM-a Milenu Bešić kampanja za lokalne izbore se nadovezala, na prethodnu za predsjedničke izbore.

“U suštini nema nikakvih iznenađenja, i dalje se čuju iste poruke i na strani opozicije i na strani partija koje čine vlast na lokalnom nivou”, kazala je ona za Portal Analitika.

0407besicŠto je u stvari zaista realno od svega što se obećava – ako ih slušamo stiče se utisak da će crnogorski gradovi izgledati kao Dubai? Bešićeva smatra da lokalni izbori nisu lišeni ideoloških i nacionalnih pitanja, koja dodatno zaoštravaju podjele u društvu, dok je programski dio kampanja mahom zasnovan na potpuno nerealnim obećanjima, o izgradnji insfrastrukture sa upitnim planovima finansiranja i realizacije.

Naši sagovornicu su saglasni da, za sada, nerazriješeni napadi na novinarku Oliveru Lakić i ubistva vlasnika poznate diskoteke „Beagle“ Miodraga Migija Kruščića neće uticati na rezultate izbora.

“Oružani obračuni na ulicama, u isto vrijeme dok je tekla predsjednička kampanja, pa to nije imalo većeg uticaja na sam ishod izbora”, kaže Bešićeva.

0911dubaiI ovu kampanju prate tvrdnje nevladinog sektora o zloupotrebama državnih fondova. MANS navodi da su zabilježili više primjera zloupotreba u oblasti zapošljavanja, izgradnje infrastrukture, posebno ovog puta vodovoda, te da je samo za socijalu (pomoću koje kako godinama tvrde kupuju glasovi) u Podgorici već potrošeno 60 odsto sredstava.

Izborna tišina počinje noćas u ponoć. Ima još vremena za odluku kome dati glas – nekima je Dubai daleko, nekima tek tu nadomak.

 

Portal Analitika