Sci/Tech

Jednoglasno odabrana Hadronska kancer terapija

Članovi Upravnog odbora regionalnog projekta “Uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope” izglasali su jednoglasnom odlukom Hadronsku kancer terapiju pomoći protona i težih jona sa istraživanjima iz Biomedicine kao opciju projekta za Institut.
Jednoglasno odabrana Hadronska kancer terapija
Portal AnalitikaIzvor

Odluka je donijeta na drugom sastanku Upravnog odbora projekta koji se održao juce u Ministarstvu obrazovanja, sporta i omladine Republike Albanije. Sjednicom je predsjedavala ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović.

Na početku sastanka, prof. dr Ervin Demo, pomoćnik ministra, pozdravio je učesnike ispred ministarstva i zemlje domaćina drugog sastanka Odbora i ukazao na veliki značaj ovog projekta za region, naglasivši da Albanija u potpunosti  podržava njegovu realizaciju.

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović se zahvalila domaćinu na organizaciji sastanka i u uvodnom obraćanju članovima Odbora se osvrnula na neophodnost uspostavljanja velike naučne infrastrukture u ovom regionu, koja će predstavljati platformu za edukaciju mladih naučnika i jedinstven centar izvrsnosti koji će učiniti da i zemlje regiona budu konkuretne ostatku Evrope.

Posebni gost na sjednici Upravnog odbora bio je profesor Hervig Šoper, nekadašnji generalni direktor CERN-a i tvorac Inicijative za uspostavljanje međunarodnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope. Profesor Šoper je u svom izlaganju istakao da je riječ o projektu koji je toliko veliki da ga ne može finansirati samo jedna zemlja. On je podsjetio da je CERN osnovan poslije II Svjetskog rata ne samo u cilju unaprijeđenja nauke i tehnologije, već i okupljanja ljudi koji rade zajedno u miru i za mir. U tom kontekstu, ukazao je da Evropska komisija pozitivno gleda na projekat, tako da je odluka o opciji instituta idealan signal za Brisel da zemlje Regiona rade zajedno i imaju zajednički cilj.

Nakon odluke, na sastanku je takođe usaglasen i nacrt Memoranduma o saradnji, koji će Odbor dostaviti predsjedniku Republike Bugarske Rumenu Radevu, koji je prvobitno predložio potpisivanje Memoranduma od strane premijera na EU-WB Samitu u Sofiji u maju. Uz to, sljedeći koraci Odbora biće pripremne aktivnosti na izradi Glavnog projekta i biznis plana.

Drugom sastanku Upravnog odbora prisustvovali su: ministarka nauke dr Sanja Damjanović, predsjedavajuća Odbora, prof. dr Ervin Demo, pomoćnik ministra obrazovanja, sporta i omladine Albanije, Alma Hasanović,  samostalna savjetnica za evropske integracije i međunarodne odnose u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, prof. Kostadin Kostadinov, savjetnik ministra obrazovanja i nauke Bugarske, prof. Leandar Litov sa Univerziteta u Sofiji “Sv. Kliment Ohridski”, dr Tome Antičić, državni sekretar u Ministarstvu nauke i obrazovanja Hrvatske, prof. dr Neven Duić, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb (Zavod za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju – Katedra za energetska postrojenja i energetiku), dr Konstantinos Kyritsis iz Direktorata za međunarodnu i tehnološku saradnju u Generalnom sekretarijatu za istraživanja i tehnologije Grčke, Arber Geci, pomoćnik ministra nauke, obrazovanja i tehnologije Kosova, Baton Dushi, politički savjetnik nauke, obrazovanja i tehnologije Kosova, Biljana Trajkovska, Državna savjetnica ministra za strateško planiranje u Ministarstvu obrazovanja i nauke Makedonije, prof. Mimoza Ristova, Univerzitet “Sveti Kirilo i Metodije” u Skoplju, Jugoslav Đorđević, prvi savjetnik u Ambasadi Republike Srbije u Republici Albaniji.

Ispred Crne Gore prisustvovali su i: prof. dr Vladimir Todorović, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju u Kliničkom centru Crne Gore, dr sci med.  Aleksandar Čelebić, onkolog u Kliničkom centru Crne Gore i Marijeta Barjaktatović Lanzardi, samostalna savjetnica u Ministarstvu nauke i kontakt osoba za Međunarodni institut.

Podsjetimo, Hadronska kancer terapija pomoću protona i težih jona danas predstavlja najsavremeniji i najuspješniji metod za liječenje velikog broja različitih vrsta kancera. Upravo bi ovaj metod liječenja bio dostupan svim građanima u Regionu kroz Institut, što ga svrstava u jedan od najljepših primjera projekata „nauke za društvo“.

Projekat bi istovremeno bio jedinstven u svijetu, jer bi Institut bio ustanova u kojoj bi 50 odsto vremena bilo odvojeno za istraživanja iz Biomedicine. Na projektu bi radilo oko 1000 istraživača, naučnika, inžinjera, fizičara i doktora, dok bi broj pacijenata pokrivao potrebe teritorije od oko 20 miliona stanovnika.

Portal Analitika