Scena

Duo Simović - Prelević zatvaraju Decembarsku umjetničku scenu

Manifestaciju “Decembarska umjetnička scena 2017” zatvoriće koncert crnogorskog Kamerni duo kojeg čine violinista Marko Simović i pijanistkinja Tatjana Prelević prirediće večeras koncert u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 20 sati, na zatvaranju ovogodišnje Decembarske umjetničke scene – DEUS.



Duo Simović  - Prelević zatvaraju Decembarsku umjetničku scenu
K. J.
K. J.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru su Sonata za violinu i klavir Sezara Franka, Sonata za violinu i klavir br. 3 Edvarda Griga i Poema op. 25 Ernesta Šosona.

Muzičko obrazovanje Marko Simović počeo je u Podgorici, u klasi prof. Igora Simovića, a sa 15 godina upisuje Muzičku akademiju na Cetinju i diplomira sa najvećom ocjenom u klasi prof. Romana Simovića. Kao stipendista Vlade Crne Gore, magistrirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, trenutno je na doktorskim studijama Univerziteta umetnosti u Novom Sadu. Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima.

Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod profesora kao što su: Emil Kamilarov, Dina Šnajderman, Irina Jašvili, Florijan Balaž, Sergej Kravčenko i Aleksandar Ostrovski. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Njemačkoj i Belgiji, na festivalima Barski ljetopis, AMA u Perast, Nikšić Guitar Festival, Dani muzike u Herceg Novom, Grad Teatar Budva, Tivatsko kulturno ljeto, Esspresivo na Cetinju, u okviru projekata ministarstava kulture Crne Gore i Makedonije. Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Profesionalno se bavi i menadžmentom u muzici. Na tom polju uspješno je organizovao više od 400 orkestarskih, solističkih i koncerata kamerne muzike. U toj ulozi sarađuje sa više renomiranih domaćih i stranih umjetnika, a veliku pažnju posvećuje i zaštiti interesa mladih i perspektivnih crnogorskih muzičara u procesu njihove afirmacije. Do sad je bio angažovan u nekoliko navrata kao menadžer festivalskih orkestara: Kotor Art, AMA Perast, Nikšić Guitar Festival, Grad Teatar Budva, a bio je i organizator muzičkog programa u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju.

Član je Udruženja kompozitora Crne Gore, potpredsjednik Sindikata kulture Crne Gore, član Predsjedništva Crnogorske panevropske unije, predavač na Ljetnjem kampu kamerne muzike na Ivanovim Koritima, koncert-majstor festivalskog orkestra „Operosa“ i kamernog ansambla KIC-a Budo Tomović „Creation“. Od 2003. godine aktivno se bavi pedagoškim radom kao profesor violine.

Tatjana Prelević je rođena u Podgorici, gdje je na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore studirala klavir, a kasnije kompoziciju u klasi prof. Konstantina Bogina, odnosno prof. Vojina Komadine.

Želja za daljim usavršavanjem i razvojem vodi je u Austriju, Italiju i Njemačku, gdje je sarađivala sa umjetnicima i pedagozima kao što su Alfons Kontarski, Helmut Laheman, Bernd Gecke i Valter Nusbaum. Školovanje je zaokržila na Muzičkoj akademiji u Hanoveru, gdje kasnije bila angažovana kao predavač za kamernu muziku. Dobitnica je najvećih evropskih priznanja na tom području. Kao kompozitorka sarađuje sa velikim brojem solista i ansambala, a njena djela objavljuje renomirana izdavačka kuća „Furore Verlag“.

Pokrenula je brojne organizacije i portale koji se bave produbljivanjem kulturno političkih kontakata između Crne Gore i evropskih zemlja, sa akcentom na Njemačku.

Sa kolegama violinistom Markom Simovićem i violončelistom Vladimirom Drobnjakom osnovala je klavirski trio „Luminis“ koji je protekle dvije godine gostovao u Crnoj Gori i Njemačkoj, priređujući praizvedbe nekoliko djela savremenih crnogorskih kompozitora. Predaje na više seminara i majstorskih radionica u zemlji i inostranstvu, kao i na Ljetnji kamp za kamernu muziku na Ivanovim Koritima.

Živi i radi u Hanoveru.

Portal Analitika