Scena

„Kapital-djeca“ u Zetskom domu

„Kapital-djeca“, autorski projekat namijenjen mladima Petra Pejakovića i Dušana Murića biće danas izveden na sceni Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ od 18 časova.



„Kapital-djeca“ u Zetskom domu
Portal AnalitikaIzvor

Uloge tumači 20 djece iz osnovnih i srednjih škola sa Cetinja, uzrasta od 10 do 15 godina: Aleksandar Popović, Marija Jovićević, Aleksandra Šovran, Marija Pobor, Anastasija Šovran, Ivana Popović, Anita Janković, Vasilije Đukanović, David Vuković, Đorđije Proroković, Milica Andrić, Filip Ivanović, Andrej Lipovina, Milica Radović, Marija Andrić, Doroteja Bušković, Dorotea Roganović, Nikoleta Tatar, Kristijan Kadija i Maja Marković.

- Značajno je da je Kraljevsko pozorište, kao jedna od najznačajnijih institucija kulture u Crnoj Gori, otvorila prostor da djeca sa Cetinja izraze svoju kreativnost i budu ravnopravan dio pozorišne scene. To je dio i mojih profesionalnih stremljenja dugi niz godina - da djeca imaju prvenstvo u svemu, da ne idemo sa pretenzijama da mi njih nešto podučavamo, nego da učimo od njih, da oni budu zamajac razvoja. Lično vjerujem da kroz umjetnost i kulture možemo postići mnogo više i unaprijediti stvari. Zato smo ovdje. Ovo je presedan, oni će na ovoj sceni izvesti i pokazati ono što su sami kreirali. Oni su osmislili ovu predstavu kroz improvizacije, smislili su čitav scenario, priču i bavili se jednom temom za koju bi mnogi rekli da nije primjerena djeci. Ali, ja ne mislim tako. Samo je pitanje na koji način se bavimo tom temom - kazao je reditelj Pejaković.

Predstava je nastala kroz radionicu „Kapital za djecu“ koja je trajala od oktobra 2015. do marta ove godine. Projekat se realizuje uz podršku programa EU Cretive Europe.

Portal Analitika