Scena

"O ćutanju i drugim imitacijama sreće" gostuje u Srbiji

Predstava „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ biće večeras igrano na 20. Festivalu „Repassage“ u Domu kulture na Ubu od 19 časova i 30 minuta.
"O ćutanju i drugim imitacijama sreće" gostuje u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Komad koji su zajednički napravili NVU „Ego kult“ i Gimnazija „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, učestvuje na festivalu koji će u taj grad dovodi pobjednike republičkih takmičenja pozorišnih amatera iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Autorka teksta je učenica danilovgradske Gimnazije Bojana Šolaja, a uz nju režiju potpisuju direktorica NVU „EgoKult“ i profesorica psihologije Anđela Novaković i profesor književnosti Miroslav Minić. U predstavi glumi i statira 49 učenika: Kaća Žarić, Mirjana Spaić, Nikola Kalezić, Jelena Gojčević, Anastasija Bojić, Maja Damjanović, Valentina Stankov, Danilo Spasojević, Mia Maraš, Doris Lalević, Dimitrije Ostojić, Miljana Jovanović, Anđela Jovović, Jovan Mijajlović, Itana Dragojević, Danilo Bulatović, Magdalena Jovović, Maša Janjušević, Mia Đolović, Milena Mugoša, Milena Bogetić, Miloš Tiodorović (Filip Banović kao alternacija), Luka Šćekić, Vuk Žunjić, Mario Tripović, Leon Brkanović, Aleksandar Bošković, Dalibor Kaluđerović (Pavle Backović kao alternacija), Marija Marković, Luka Šćepanović i Ines Rudović.

Podsjećamo, predstava je premijerno izvedena 17. februara u danilovgradskom Centru za kulturu, a nakon toga igrana je u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici i Kulturnom centru „Nikola Đurković“ u Kotoru. Bila je dio zvanične selekcije 47. Festivala dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju, gdje je proglašena za najbolju predstavu, a dobila je i nagrade za najbolju režiju i najboljeg najmlađeg glumca Festivala (Magdalena Jovović). „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ otvorila je 60. Festival festivala u Trebinju sa najboljim amaterskim pozorištima sa prostora bivše Jugoslavije. Zatim je igrana u okviru pratećeg programa 30. Barskog ljetopisa, te Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT u Podgorici.

Smotra najboljih amaterskih pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije „Repassage“ na Ubu počela je 9. novembra, a u takmičarskoj konkurenciji je pet pobjedničkih predstava iz zemalja okruženja.

O festivalskim nagradama odlučivaće tročlani žiri koji čine direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i dramski pisac Željko Hubač, reditelj Milorad Milinković i glumac Zoran Ćosić.

Foto: D. Ševaljević

Portal Analitika