Scena

Preokupacije: Mini kino sa ostvarenjima Ivana Salatića

Izbor kratkih filmova Ivana Salatića, filmskog stvaraoca mlađe generacije, biće danas predstavljen u Crnogorskoj umjetničkoj galeriji „Miodrag Dado Đurić“ od 15 časova, u okviru programa Mini kino projekta „Preokupacije“ koji organizuje Institut za savremenu umjetnost.
Preokupacije: Mini kino sa ostvarenjima Ivana Salatića
Portal AnalitikaIzvor

Ovom prilikom, biće prikazani filmovi „Intro“ iz 2013, „Zakloni“ iz 2014. i „Dvorišta“ iz 2015. godine, a organizatori za kraj najavljuju projekciju tajnog projekta.

Uslijediće razgovor sa autorom, koji će voditi Natalija Vujošević i Dušan Kasalica.

Ivan Salatić, rođen 1982. godine u Dubrovniku, odrastao je u Herceg Novom. Režirao je više kratkih filmova koji su prikazani, pored ostalog, na filmskim festivalima u Veneciji, Torinu i Sarajevu. Završio je višu likovnu školu u Beogradu, filmsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a magistrirao na HFBK u Hamburgu. Trenutno završava svoj prvi dugometražni film.

- U narednom periodu, „Preokupacije“ će na Cetinje dovesti još značajnih imena nezavisne scene, umjetnike, predstavnike akademske zajednice, autore koji djeluju interdisciplinarno. Dosadašnji gosti, istaknuti istoričari i teoretičari umjetnosti i kulture Miodrag Šuvaković, Branislav Dimitrijević i Boris Buden, otvorili su važne teme i afirmisali nove modele širenja znanja i opšteg društvenog promišljanja, te će u okviru projekta do kraja godine publika imati priliku da čuje Eremiru Krasnići, Miranu Mohar, Nomadumu Rosu Maslilelu – najavljuju iz ISU.

Projekat je nastao u saradnji predstavnika Narodnog muzeja Crne Gore, Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, NU Institut za savremenu umjetnost i Crnogorske kinoteke, a podržan je od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

K.J.

Portal Analitika