Scena

"Orkanski visovi" prvi put na sceni Kraljevskog pozorišta

Nakon uspješnog izvođenja na ovogodišnjem Barskom ljetopisu, komad „Orkanski visovi“ koji je prema istoimenom romanu Emili Bronte režirala Dora Ruždjak Podolski, biće sjutra prvi put igrana na sceni Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ od 20 časova.
"Orkanski visovi" prvi put na sceni Kraljevskog pozorišta
Portal AnalitikaIzvor

U koprodukciji ovog teatra i barskog festivala, uloge tumače: Miloš Pejović, Ana Vučković, Dejan Ivanić, Katarina Krek, Emir Ćatović, Jelena Simić, Branka Stanić, Simo Trebješanin i Ognjen Raičević.

„Orkanske visove“ dramaturški je obradila Stela Mišković, scenografiju je uradila Jelena Tomašević, kostime osmislila Lina Leković, muziku komponovala Slobodanka Dabović, a dizajn svijetla uradio Elvis Butković.

- Ovaj roman, od koga je krenuo rad na predstavi, sasvim otvoreno govori o ljudskim manama, da ne skriva čovjeka i njegove svijetle i mračne strane. Bronte vrlo hrabro sprovodi tabu temu zlostavljanog djeteta, Hitklifa, koji dolazi u tuđu porodicu bez ikakvog pedigrea. Sa tom tematikom, usvajanjem djece, mi se i danas mučimo. Radeći na ovom komadu, uvidjela sam da Bronte prvi put u istoriji književnosti govori o razvodu. Bronte je samim tim hroničarka svega što se nama danas događa. Mi živimo slobodnije, ali istovremeno opterećenije – istakla je rediteljka Dora Ruždjak-Podolski.

Prva repriza „Orkanskih visova“ na zatvorenoj sceni predviđena je za srijedu u istom terminu.

Portal Analitika