Scena

Mark Korović diriguje CSO u nacionalnom teatru

Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom upravom Marka Korovića i uz hornistu Boštjana Lipovšeka, nastupiće sjutra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
Mark Korović diriguje CSO u nacionalnom teatru
Portal AnalitikaIzvor

Francuski dirigent crnogorskog porijekla, sa kojim je CSO nastupio u junu ove godine u Parizu, predvodiće naš najveći orkestar u izvođenju programa koji čine uvertira „Koriolan“ Ludviga van Betovena, Koncert za hornu i orkestar broj 1 u Es-duru Riharda Štrausa i te Betovenova Simfonija broj 3 u Es-duru, poznatija i kao „Eroika“. Solističku dionicu u Štrausovom Koncertu tumačiće Lipovšek, inače istaknuti hornista iz Slovenije.

Mark Korović (1987) specijalizirao je horsko dirigovanje na Sorboni u Parizu i stekao diplomu iz muzikologije. Takođe, ima diplomu orkestarskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Parizu, višu diplomu horskog dirigovanja grada Pariza i diplomu master studija horskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Ženevi.

Kao nezavisni orkestarski dirigent, 2011. godine postao najmlađi je gostujući dirigent orkestra Končerto Keln, sa kojim je nastupao u Njemačkoj, Italiji i Poljskoj. Nastupao je i sa Berlinskom sinfonijetom 2011. godine, te Simfonijskim orkestrom Grenlanda. Sarađivao je sa istaknutim umjetnicima kao što su Gustavo Dudamel, Danijel Gati i Tomas Zehetmer.

Od 2011. godine predaje dirigovanje na Sorboni, a od 2013. godine je umjetnički direktor Kamernog hora „O’Tronte“, kada je postao i šef Vokalnog odsjeka i profesor horskog dirigovanja na Konzervatorijumu „Pol Dika“ u Parizu. Od 2014. godine je angažovan i kao profesor orkestarskog dirigovanja na Konzervatorijumu „Rahmanjinov“.

2310lipovsekBoštjan Lipovšek potiče iz muzičke porodice sa dugom tradicijom hornista. Njegovi prvi mentori su bili otac i brat, a kasnije prof. Jože Falout na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, u čijoj je klasi bio na redovnim i postdiplomskim studijama. Usavršavao se kod Radovana Vlatkovića na Mocarteumu u Salzburgu. Tokom studija u Ljubljani, dobio je studenstku nagradu Prešern za izvođenje Štrausovog Koncerta broj 1 za hornu i orkestar sa Simfonijskim orkestrom RTV Ljubljana. Kao solista je nastupao sa Slovenačkom filharmonijom, Mariborskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Udina, Kamernim orkestrom Padove i Veneta.

Od 1999. godine je angažovan na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a od 2005. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Njegovih pet albuma - tri solo i dva sa kamernim orkestrima - izdala je ZKP RTV Slovenije. Uz to, sa ansamblom „Juvavum Brass“ objavio je album za njemačku izdavačku kuću „Profil“. Za umjetnička dostignuća 2008. godine nagrađen je nacionalnom nagradom Prešern koju dodjeljuje slovenačko Ministarstvo kulture.

Portal Analitika