Scena

"Kulturno nasljeđe Balšića" pred nikšićkom publikom

Dokumentarni film „Kulturno nasljeđe Balšića“ u režiji Ognjena Radulovića i produkciji Crnogorske kinoteke, biće večeras prikazan u Nikšićkom pozorištu od 20 časova.
"Kulturno nasljeđe Balšića" pred nikšićkom publikom
Portal AnalitikaIzvor

Tekst potpisuju Aleksandar Čilikov, Đorđije Borozan, Slobodan Čukić i Niko Martinović, organizatorka je Aleksandra Cerović, snimatelj Vladimir Vučinić, montažer Nemanja Bečanović, dok je za muziku bio zadužen Leo Đokaj.

- Film će predstaviti najvažnije segmente kulturne baštine dinastije Balšić, koja je na kompleksan način obilježila ranu istoriju crnogorske države. S obzirom na činjenicu da se malo zna o ovom bogatom razdoblju naše prošlosti, realizacijom ovog projekta biće osvijetljena jedna od najznačajnijih epizoda crnogorske istorije.

Pored artefakata dostupnih na teritoriji Crne Gore, tematski su obuhvaćeni i zabilježeni svi dragocjeni muzejski eksponati i dokumenta koji se čuvaju van granica naše zemlje – ističu iz Crnogorske kinoteke.

Film je podržalo Ministarstvo kulture kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. godinu.

Organizatori projekcije su Crnogorska kinoteka i Nikšićko pozorište, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a ulaz je besplatan.

Portal Analitika