Scena

Crnogorski gitaristički duo u Arhusu, Evropskoj prijestonici kulture

Crnogorski gitaristički duo, koji čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović, nastupiće večeras u ovogodišnjoj Prijestonici evropske kulture – Arhusu u Danskoj, u okviru 15. Međunarodnog festivala gitare.
Crnogorski gitaristički duo u Arhusu, Evropskoj prijestonici kulture
Portal AnalitikaIzvor

Oni će prirediti koncert u teatru Helsinger, prvobitno izgrađenom 1837. godine u istoimenom gradu, a zatim 1961. preseljeno i restaurirano u Arhusu. Na programu će biti djela Johana Sebastijana Baha i Astora Pjacole.

Kako je rečeno Portalu Analitika, ovim koncertom CGD završava oktobarsku turneju započetu u Argentini, u okviru najvećeg festivala gitare na svijetu - Guitarras del mundo.

Po mišljenju publike i, još više, kritike uglednih američkih magazina „Fanfare“, „Classics Today“, „Soundboard“, „American Record Guide“, kao i specijalizovanog francuskog časopisa „Guitare Classique“, CGD je prepoznat kao jedan od vodećih i najinventivnijih ansambala za klasičnu gitaru na međunarodnoj sceni.

Podsjećamo da je prestižna izdavačka kuća Naxos u septembru 2015. godine, kao svjetsku premijeru objavila njihov prvi od dva albuma sa Bahovim „Engleskim svitama“, u transkripciji članova dua, te da je to projekat koji je sufinansiralo Ministarstvo kulture. Zvanična promocija albuma počela je u dvorani Concertgebouw u Amsterdamu.

Do kraja godine Naxos će objaviti i drugi album sa Bahovim „Engleskim svitama“, a članovi ovog dua će zatim snimiti i nekoliko izdanja kao solisti. U najavi je i projekat čiji će program podrazumijevati gostovanje nekih od zvijezda internacionalne scene za klasičnu muziku.

Duo ja nastupao u prestižnim dvoranama i na festivalima u Americi, Kanadi, Rusiji, Španiji, Argentini, Portugalu, Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj, Kini i Južnoj Koreji, te na crnogorskim festivalima A tempo, KotorArt, Barski ljetopis...

U ovoj konecertnoj sezoni, CGD će nastupiti i u Belgiji, Holandiji, SAD-u, Kanadi, Norveškoj, Turskoj i Njemačkoj, gdje će se resitalima i koncertima sa različitim orkestrima predstaviti na prestižnim festivalima.

Članovi CGD-a, Goran Krivokapić i Danijel Cerović su zaštitna lica francuskog proizvođača žica Savarez.

K.J.

Portal Analitika