Scena

"Ženidba" otvara novu sezonu CNP-a, Savin: Živimo u balkanskoj palanci

Oštrina Gogoljevog pera ne odnosi se samo okvir onoga što se zove ruska palanka, već je to opšti pojam. I mi živimo u jednoj vrsti balkanske palanke, zatvorili smo se u svoje sredine - gotovo klaustrofobično - i svaki slobodouman čovjek u takvoj sredini koja propisuje svoje norme (čitaj: predrasude) osjeća se neslobodno i žudi za svijetom, kazao je reditelj Egon Savin.
"Ženidba" otvara novu sezonu CNP-a, Savin: Živimo u balkanskoj palanci
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od velikana regionalnog pozorišnog stvaralaštva danas je predstavljen u Crnogorskom nacionalnom pozorištu kao reditelj komada „Ženidba“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja kojim će sjutra biti otvorena nova sezona 2014/18. ovog teatra.

Poslovna direktorica nacionalnog teatra Zorana Kralj izrazila je zadovoljstvo što su brojni novinari došli da isprate njeno predstavljanje.

- Zajedničko iskustvo proteklih više godina pokazuje da konferencije za novinare nisu događaji koji zaslužuju veliku pažnju u našim medijima, jer postoje one aktuelnosti - političke, sportske i neke druge - koje su primamljivije. Mislim da smo saglasni da je početak sezone najvećeg pozorišnog producenta i kuće u Crnoj Gori zaslužuje veliki odziv - dodala je ona.

Kralj je podsjetila i kako su u prethodnoj sezoni imali deset premijera na Velikoj i sceni Studio, a broj programa u mjesečnom repertoaru premašio prosjek iz prethodnih više od deset godina.

- Brojke ne znače ništa. Ono zbog čega je bitna prethodna sezona je povratak publike u CNP u velikoj mjeri, pa i osvajanje nove publike kroz programe na sceni Studio i segment Scena akademija.

Programska politika umjetničkog direktora Branimira Popovića - koja podrazumijeva velika djela klasične svjetske dramaturgije i velika rediteljska imena, te afirmaciju domaćeg savremenog dramskog teksta i stvaralaca - jesu smjernice koje će odrediti i ovu sezonu. Zato nije slučajno da ovu sezonu otvaramo Gogoljem u režiji Savina, koji je ovdašnjoj publici dobro poznat po šest režija u CNP-u, među kojima su „Zločin i kazna“, „Oblomov“ i „Nigdje nikog nemam“, sa izuzetno uspješnim i dugim repertoarskim životom - dodala je Kralj i izrazila nadu da će tako biti i sa „Ženidbom“, uz igranje na scenama širom regiona.

Ona je rekla i da su koprodukcije sa teatrima širom regiona takođe način na koji se sve više predstavljaju proteklih godina. Tako je i ovaj komad proizvod saradnje i to sa Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“ sa Cetinja.

- Zadovoljstvo mi je što smo se na ovom projektu udružili kao dvije značajne kulturne institucije. Savin je vrlo poseban mislilac u pozorištu koji se hrabro suočava sa brojnim temama, ali je tim značajnije što se kroz jedan klasični komad bavi temom ženidbe danas - kazala je direktorica Kraljevskog pozorišta, Lidija Dedović.

Savin, koji uz režiju potpisuje i adaptaciju dramskog teksta, s posebnim emocijama predstavlja ovaj komad - prvi u CNP-u nakon više od deset godina.

- Sva pozorišta svijeta su više-manje ista, imaju svoje uspone i padove, ali ja se u dobroj mjeri u ovoj sredini i pozorištu osjećam kao kod kuće. To mogu da zahvalim, najprije, upravi koja me pozvala, sjajnim saradnicima, izvanrednoj glumačkoj podjeli. I to nisu samo formalne pohvale - naveo je on.

Za Gogolja, „pisca kojeg obožava“ vezan je još od daleke 1980. godine, kada mu je profesor predložio da ga radi za diplomsku predstavu. Ipak, prilika mu se pružila tek sada.

- I imam dvostruko zadovoljstvo: s jedne strane - da sam to uradio upravo u ovom pozorištu gdje i nekoliko svojih značajnih režija, a s druge strane - što sam se napokon susreo s Gogoljem, čudesnim, jedinstvenim velikanom svjetskog pozorišta.

Kada radim klasiku, obično me pitaju kako sam to aktuelizovao. Eto, Gogolj je jedan od pisaca koji su toliko univerzalni, da nema potrebe da ih čovjek naročito aktuelizuje. To je pisac učmale ruske palanke iz prve polovine 19. godine. A mi i danas, poslije dvjesta i više godina, otkrivamo da je palanka nepromjenjiva i da je svaki osobeni pojedinac u toj palanci - ugrožena individua - precizirao je Savin.

0210cnp1

Proces nastajanja „Ženidbe“ za njega nije bio nimalo lak, upravo zato što „Gogolja ne možete staviti ni u jednu teatarsku konvenciju - žanrovsku ili sadržajnu“.

- Mnogi su se poslije Gogolja trudili da liče na njega. Nekome je to više, a nekom manje polazilo za rukom. Za veliku rusku književnost, on je jedan od uzora u pisanju romana, pripovjetki, drama. Ali, nailazio je na negodovanja svoje sredine, čak i velikana kao što su Tolstoj i Dostojevski, jer su mu zamijerali što je napravio tako sumornu sliku ruske provincije i carstva - zaključio je poznati reditelj.

Stela Mišković koja je za ovu priliku radila dramaturgiju i jezičku adaptaciju teksta precizira kako je suština u onome što danas sputava čovjeka.

- To je borba čovjeka s konvencijama i stereotipima koji pokušavaju da ga smjeste u kalupe sredine, a sve to na uštrb njegove slobode - istakla je ona.

Osim Mišković, u timu koji je sa Savinom radio na ovoj drami su scenografkinja Vesna Popović, kostimografkinja Jelena Stokuća, lektorka Dubravka Drakić i izvršna producentkinja Nela Otašević. Uz to, glumica Radmila Božović-Čolić imala je dvostruki zadatak - da glumi i bude asistentkinja režije.

- Bio je ovo jedinstven proces upoznavanja sa ovim velikim piscem. Izuzetno sam sretna što imam mogućnost da igram pored izvrsnih kolega, ali i da budem asistentkinja Savinu. To je nešto zbog čega, sigurno, nikada neću zaboraviti ovaj proces - navela je Božović-Čolić.

U „Žendibi“ još igraju: Nada Vukčević, Zoran Vujović, Varja Đukić, Dejan Ivanić, Nikola Perišić, Aleksandar Gavranić, Gojko Burzanović, Olivera Vuković, Stevan Radusinović i Goran Vujović. Oni su jedinstveni u ocjeni da nisu mogli očekivati bolji početak sezone od onog uz Gogolja i Savina, bez obzira na to koliko je dug ili težak rad na takvoj predstavi, jer - izvukao je ono najbolje iz njih.

Premijerno izvođenje u CNP-u najavljeno je za sjutra na Velikoj sceni od 20 časova.

U Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ biće prvi put igrana u četvrtak, u istom terminu.

K.J.

Foto: CNP/D. Lopičić

Portal Analitika