Scena

Promocija knjige "Komunisti CG i crnogorsko nacionalno pitanje"

Knjiga „Komunisti Crne Gore i crnogorsko nacionalno pitanje 1919-1989“ dr Branislava Marovića biće večeras predstavljena u kosoj sali podgoričke Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ od 19 sati.
Promocija knjige "Komunisti CG i crnogorsko nacionalno pitanje"
Portal AnalitikaIzvor

O knjizi će govoriti prof. dr Živko Andrijašević, Marko Špadijer, mr Milan Šćekić i autor.

- Ovim radom želimo da damo prilog postojanju i razvoju crnogorske nacije u 70-godišnjem periodu, što ne znači da ona i ranije nije postojala, posebno u dijelu tog perioda od skoro 50 godina socijalističkog društvenog sistema u kojem je KPJ/SKJ bila jedina vladajuća partija koja je davala pečat njenom ukupnom razvoju, kad je pod njenim nadzorom bilo i nacionalno pitanje - napisao je Marović u predgovoru ove knjige.

Branislav Nikov Marović rođen je 1933. godine u Boljevićima. Završio je studije istorijskih nauka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a uža specijalnost mu je ekonomska istorija Crne Gore.

Objavio je oko 130 naučnih i stručnih radova. Učesnik je više domaćih i međunarodnih skupova. Autor je knjiga: „Društveno-ekonomski razvoj Crne Gore 1945-1953“, „Stočarstvo Crne Gore 1860-1953“, „Privredna komora Crne Gore 1928-2000“, dvotomna „Ekonomska istorija Crne Gore“.

Bio je, pored ostalog, član redakcije jugoslovenskog časopisa za ekonomsku istoriju „Acta historico-oeconomica Yugoslavae“ i časopisa „Istorijski zapisi“, te glavni urednik i autor projekta „Monografije o Crmnici“.

Portal Analitika