Scena

Stefanovski i Atanasovski na sceni Nikšićkog pozorišta

Pretposljednjeg dana 12. Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću obilježiće nastup čuvenog makedonskog gitariste Vlatka Stefanovskog i slovenačkog saksofoniste Vaska Atanasovskog u sali Nikšićkog pozorišta od 20 časova.
Stefanovski i Atanasovski na sceni Nikšićkog pozorišta
Portal AnalitikaIzvor

Vlatko Stefanovski rođen je u Prilepu u Makedoniji, sa 13 godina počeo je da svira gitaru, a nešto kasnije osnovao svoju prvu grupu. Sa grupom „Leb i sol“ postaje jedno od najvećih imena na ex-Yu muzičkoj sceni.

U novije vrijeme ima vrlo uspješnu solo karijeru. Njegov prvi projekat „Kauboji i indijanci“ (1994) prikazao je njegove različite interese - od etno, preko ambijentalne muzike, do bluza. Drugi album „Sarajevo“ (1995) bio je projekt za UNICEF-ov fond za potrebe djece.

Godine 1996. osnovao je trio sa kojim izdaje prvi album 1998. Napisao je muziku za film „Gipsy Magic“ (1997) koji je režirao Stole Popov. Radio je i muziku za turski film „Journey to the Sun“ Jesima Ustaoglua. Iste godine izašao je i album „Krushevo“, na kojem je sarađivao s poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem. Posljednjih godina svirao je i snimao u Francuskoj, sa grupom „Koreni“ koju je osnovao klavijaturista Bojan Zulfikarpašić.

Vlatko Stefanovski je i član grupe „Balkan Horses Band“ sa poznatim muzičarima iz sedam balkanskih zemalja. Pojavio se i kao gost na zadnja dva albuma, te na velikim koncertima hrvatske pop zvijezde Gibbonija. Posljednji projekti Stefanovskog uključuju i muziku za filmove, pozorište i balet.

Njegov trio u posljednje vrijeme nastupa u Makedoniji, SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BIH, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj... Trenutno živi u Skoplju sa porodicom, gdje ima „Esoteria Sound Studio“.

Saksofonista i flautista Vasko Atanasovski smatra se za jednog od najkreativnijih i najsvestranijih slovenačkih kompozitora i muzičara. Poznat je po saradnji sa eminentnim džez, rok, klasičnim, tradicionalnim muzičarima, kao i po majstorskom pristupu svim muzičkim stilovima. Do danas objavljeno njegovih 15 albuma i dobio veliki broj pozitivnih kritika. Redovan je gost na evropskim festivalima, a nastupao je i u Kini, Indiji, Latinskoj Americi, Njujorku.

Njegove kompozicije pronašle su svoj put i do teatra, plesa, lutkarskog pozorišta, zatim repertoara eminentnih solista, ansambala i horova. Sarađivao je sa brojnim svjetski priznatim umjetnicima kao što su: Mark Ribot (SAD), Tomi Emanuel (Australija), Mišel Godar (Francuska), Simone Zankini (Italija), Glen Velez (SAD), Greg Koen (SAD), Tamara Obrovac (Hrvatska), Hindi Zahra (Francuska), Roberto Bartoli (Italija), Žoltan Lantoš (Mađarska), Bratko Bibič (Slovenija), Ću Fengćija (Kina), Krunoslav Levačić (Hrvatska), Evald Oberlajtner (Austrija), Karmina Šilec i „Carmina Slovenica“, Matija Dedić (Hrvatska), Vasil Hadžimanov (Srbija), Damir Imamović (BiH), kao i sa brojnim koreografima i rediteljima.

Atanasovski je nastupao na brojnim festivalima u Sloveniji, SAD, Kini, Indiji, Argentini, Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Makedoniji, Holandiji, Grčkoj, Srbiji, Hrvatskoj i Francuskoj.

Portal Analitika