Scena

"Bajka o ribaru i ribici" pred nikšićkim mališanima

Nagrađivana lutkarska predstava „Bajka o ribaru i ribici“ nastala u produkciji Gradskog pozorišta, biće sjutra igrana u Nikšićkom pozorištu, u dva termina – od 12 i 14 časova.
"Bajka o ribaru i ribici" pred nikšićkim mališanima
Portal AnalitikaIzvor

Komad namijenjen djeci starijoj od šest godina, nastao je prema motivima istoimenog Puškinovog djela, a režirao ga je jedan od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja, Evgenij Ibragimov.

U predstavi igraju: Katarina Krek, Jelena Simić, Branka Femić odnosno Anđelija Rondović kao alternacija, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović i Davor Dragojević. Scenografkinja , kostimografkinja i kreatorka lutaka je Ljudmila Genze, kompozitor Nikolaj Jakimov, dizajner svijetla Igor Fomin, dramaturg Zoran Đerić, koreografkinja Slavka Nelević, a asistent reditelja Davor Dragojević.

- Njegova predstava nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki, približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta teatar lutaka. Podsjeća na egzotičnu sliku Rusije, kao sa srednjovjekovne ikone, iz vremena careva i velikih pijesnika, ali i domovine prelijepih narodnih bajki, na koju se oslanja i sam Puškin – ističu iz Gradskog pozorišta.

Podsjećamo, „Bajka o ribaru i ribici“ nedavno je na IX Bugojanskom lutkarskom bijenalu osvojila je četiri nagrade, bila je apsolutni pobjednik XXIII Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici, ansambl predstave osvojio je i nagradu za lutkarsku animaciju na XV Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci, na IV Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici pripale su joj tri nagrade, te jedna na XVIII Međunarodnom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu.

Portal Analitika