Scena

Prva izložba Emine Adrović u Galeriji "Most"

Izložba radova mlade akademske slikarke Emine Adrović biće večeras otvorena u Galeriji „Most“ u 20 časova.
Prva izložba Emine Adrović u Galeriji "Most"
Portal AnalitikaIzvor

Prvu postavku slikarke iz Budve - „Impresije realnog“ - čine crteži, te portreti, aktovi i mrtve prirode u ulju, uz skice, a biće otvorena do 19. oktobra.

- Prvu izložbu sam htjela napraviti u rodnoj zemlji. Nadam se da će posmatrači osjetiti moje vizije – istakla je Adrović pred prvo predstavljanje ovdašnjoj likovnoj publici.

Kako se navodi u najavi, česta tema njenog stvaralaštva su ljudi.

- Eminu inspiriše priroda, koju nalazi kompresovanu u portretima. Tradicionalnu tehniku realizma koristi kao put ka apstrahovanju prirode. Njeni potezi četkica su rezervisani i selektivni, što slici daje notu impresionizma. Slike Emine Adrović ostavljaju utisak fluidnosti. Od početka bavljenja umjetnošću, njena djela su evoluirala iz primitivnih poteza ugljenom ka suptilnim igrama tonova i boja – stoji u tekstu kataloga.

Emina Adrović rođena je 1995. godine, a danas živi i stvara u Italiji i Crnoj Gori. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenci.

Odrasla je među umjetničkim slikama svojih stričeva Muja i Refika Adrovića. Likovnom izrazu posvetila se sa 14 godina, kada je počela da crta uz Elvira Lera Adrovića i Dragana Đurišića. Godine 2011. provodela je ljeto u Firenci, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti učila slikanje uljem. Nakon završene gimnazije u Budvi, upisuje akademiju u Italiji.

Portal Analitika