Scena

O nasilju u književnosti kroz razgovor o Radulovićevom romanu "Auschwitz Cafe"

Razgovor s piscem Draganom Radulovićem o odnosu Njemačke i bivše Jugoslavije biće sjutra organizovan u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 19 časova.
O nasilju u književnosti kroz razgovor o Radulovićevom romanu "Auschwitz Cafe"
Portal AnalitikaIzvor

Publika će biti u prilici da razgovara sa piscem čiji „Auschwitz Cafe“, preko tema zločina i nasilja, dolazi do filozofskog problema mržnje i zla u čovjeku. Radulović će iz romana čitati odlomke vezane za problematiku prikazivanja nasilja i rata u književnoj formi, te prevođenje na strani jezik. U diskusiji će učestvovati i dramski pisac Vasko Raičević i članovi Foruma mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović“, a moderatorka večeri biće Željana Tunić, doktorand na Univerzitetu u Jeni.

Ovaj program dio je projekta „Književna obrada iskustava rata i nasilja i prevođenje književnosti sa ovim temama - Njemačka i bivša Jugoslavija u dijalogu“, nastalog na inicijativu katedre za slavistiku Univerziteta u Jeni, a koji je okupio katedre za germanistiku univerziteta u Banjaluci, Podgorici, Novom Sadu i Osijeku.

- Cilj projekta je da dovede u vezu i komparativno razmotri književne obrade rata i nasilja u Njemačkoj i u na prostoru bivše Jugoslavije. Centralno je pitanje o prevođenju književnosti koja tematizuje rat i nasilje: da li je posredstvom prevoda stranoj publici moguće učiniti razumljivim traumatična iskustva prvobitno prevedena u medijum jezika – navodi se u najavi ovog događaja.

Portal Analitika