Scena

Akrilici Vasa Nikčevića pred podgoričkom publikom

Izložba slika Vasa Nikčevića biće sjutra otvorena u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 20 časova.
Akrilici Vasa Nikčevića pred podgoričkom publikom
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čine radovi iz ciklusa „Simbol u apstrakciji“, rađeni u akrilnoj kombinovanoj tehnici, a zvančno će je otvoriti istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević.

- Kvintesencija njegovog opusa su novi radovi iz ciklusa „Simbol u apstrakciji“ jer su slikarski najzreliji i semantički najzasićeniji - kompleksan registar same egzistencije, ali i kriptično sugerisani upisi o Svijetu, Univerzumu, Postanju... Dramaturgija slike, njen prostor, njeno bivstvo grade temeljna konstitutivna značenja. Na dvodimenzionalnoj površini platna, projekciji i metafori umjetnikovog sopstva, iščitava se u vizuelnom sloju i neka vrsta jezgra, jedinstva aktivne snage, gdje se naziru gestualne praforme koje konotiraju na Biblijsko postanje svijeta, sukobe, stvaranje, transcendirajući vrijeme kao metafizičku kategoriju i daleki eho sublimne predstave Prirode - zapisala je Nikčević u katalogu ove izložbe koja se može pogledati do kraja mjeseca.

Vaso Nikčević rođen je 1964. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1992. godine u klasi profesora Živojina Turinskog. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Prve nagrade za slikarstvo „Petar Lubarda“ u Beogradu (1991) i Nagrade za slikarstvo „Milunović, Stijović, Lubarda“ Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u Podgorici (1996).

Portal Analitika