Scena

"Lica - ogledala" Krsta Andrijaševića u Crnogorskoj galeriji umjetnosti

Izložba „Lica – ogledala“ radova iz višegodišnjeg opusa Krsta Andrijaševića biće sjutra otvorena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju u 20 časova.
"Lica - ogledala" Krsta Andrijaševića u Crnogorskoj galeriji umjetnosti
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koja će biti dostupna javnosti do 5. oktobra, čine crteži koji su nastajali u proteklih deset godina, a njena kustoskinja je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

- Njegova visoka umjetnička kultura se ispoljava u najvišem stepenu baš onda kada se likovni elementi prividno, ili spolja, svode na minimum, tj. kvantitativno smanjenje biva jednako kvalitativnom povećanju... Nezasito gledanje lica čija morfologija se uvijek svodi na nekoliko suštinskih elemenata, oči, nos, usta, oval, kao i potreba da se lice fiksira, zadrži i upamti duže od trenutka u kom je izgledalo na jedan, jedinstveni način, u svojoj beskrajnoj promjenljivosti, nagoni umjetnika u recentnim crtežima na brisanje svega ostalog iz vidnog-likovnog polja i svođenje lica na arhetipski znak. Zbog toga Andrijašević pribjegava krupnim planovima koji zadobijaju posebnu emocionalnu vrijednost, a „Lica – ogledala“ postaju dvoznačna, istovremeno usrećujuće prisutna i nedokučivo daleka - zapisala je Karadžić o radovima ovog umjetnika u katalogu izložbe.

Krsto Andrijašević rođen je 11. septembra 1948. godine u Balosavama kod Vilusa, nekadašnja opština Grahovo. Osnovnu školu završio je na Vilusima, gimnaziju i likovni odsjek Pedagoške akademije u Nikšiću, a zatim i FLU u Beogradu u klasi vajara Jovana Kratohvila. Živi i radi u Nikšiću. Samostalno izlaže od 1985. godine širom Crne Gore, zatim u Bariju i Parizu. Takođe je izlagao na većem broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je nagrada za skulpturu „Risto Stijović“ i za crtež „Milo Milunović“ na Tradicionalnim izložbama ULUCG, te nagrade za skulpturu „Drago Đurović“ u Danilovgradu.

Portal Analitika