Scena

O feminizmu i putovanjima sa Enesom Mahmić

Zbirke putopisne poezije Enese Mahmić biće sjutra predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 19 časova, uz razgovor o poeziji, autostopu i ekonomičnim načinima putovanja.
O feminizmu i putovanjima sa Enesom Mahmić
Portal AnalitikaIzvor

- Zbirka „Dolores“ sadrži dva ciklusa – El Camino i Uzavreli grad. Prvi ciklus čine višeslojna putovanja, najprije Mediteranom koja imaju ispovjednu dnevničku notu, a zatim i ona koja čine imaginarni putopis gdje se intertekstualno putuje kroz različite epohe obilježene stradanjima, ratovma, logorima, političkim zatvorenicima, nasilnim smjenama sistema - praksama koje vode dehumanizaciji. Ciklus Uzavreli grad (po istoimenom filmu Veljka Bulajića) prikazuje dramatične ekonomske i socijalne promjene u Zenici nakon rata, u kome je autorka napravila tematski i stilski iskorak i sa kojim prestaje klasični putopis - putovanje u daleke i nepoznate krajeve, a počinje ispisivanje svakodnevice - od pjesama koje govore o malom čovjeku koji je izgubljen u stvarnosti tranzicije, do onih sa antiratnom etičkom angažovanošću gdje autorka oslikava živote bivših vojnika koji su umjesto poštovanja i obećanog novca, koji je trebalo da obezbjedi dostojanstven život njihovim porodicama, dobili samo bezvrijedni papir zbog čega se „ničim izazvan“ komšija bacio s petog sprata. Autorka propituje i feminizam kao partikularnu ideologiju, čije ideje ne opstaju u svakodnevici bosanskih kasaba, gdje vlada zakon jačega, pa žene posežu za sitnim lukavstvima da bi se izborile za svoje mesto. Progovara o izostanku valorizacije i priznavanja lokalne ženske poetske trupe, te međusobnim i untrašnjim konfliktima s kojima se suočavaju žene – navodi se u najavi ovog događaja.

Enesa Mahmić (1989) dobitnica je više regionalnih nagrada: Aladin Lukač, Risto Ratković, druga nagrada na Festivalu poezije mladih u Vrbasu, Prvenac SKC Kragujevac, te zlatna plaketa Sosed tvojega brega. Poezija joj je prevođena na slovenački, italijanski i španski. Do sada je objavila više naslova: „Faustova kći“ (2015), „Mape Alme Karlin“ (2016), „Na mjestu koje izaziva uzdah“ (2016) i „Dolores“ (2017).

Portal Analitika