Scena

"Zemlja Kosmosu" Jelene Pavićević u "Crvenoj komuni"

Izložba radova Jelene Pavićević „Zemlja Kosmosu“ biće sjutra otvorena u 20 časova u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu.
"Zemlja Kosmosu" Jelene Pavićević u "Crvenoj komuni"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koja će biti dostupna javnosti do 25. septembra, čine slike i skulpture ove umjetnice.

- U generaciji mlađih crnogorskih vajara prisutnih na domaćoj likovnoj sceni, skulptura vajarke Jelene Pavićević javlja se kao značajan i autoritativan primjer umjetničkog reagovanja na različite spoljašnje i unutrašnje utiske i izazove. Akademski odgojena u najboljem maniru klasičnog poznavanja tretmana materijala, u smislu njegovog suštinskog prihvatanja i razumijevanja, autorka radi figure u terakoti, na tragu antropomorfnih sadržaja, mitskih i arhetipskih sugestija, gdje materijal gotovo da postaje narav stvorenih oblika. Ta privrženost materijalu – glini, kao takvom, proizilazi najprije iz razloga što njegova priroda najtačnije emituje i podstiče te duboko utisnute taloge primarnosti, rustičnosti i mističnosti njene skulpture, čiji sadržaj se javlja kao emanacija nekog nadvremenskog ili čak kosmičkog značenja – zapisala je istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević u tekstu kataloga ove izložbe.

Jelena Pavićević rođena je u Podgorici 1989. godine. Završila je osnovne i specijalističke studije vajarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Milivoja Babovića. Apsolvent je na master studijama Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, u klasi prof. Mustafe Skopljaka. Dobitnica je Godišnje nagrade za vajarstvo FLU 2012. godine, Prve nagrade na konkursu „Umjetnost za Život - Zdrava Dona Montenegrina“ za idejno rješenje nakita, kao i Nagrade ULUCG „Milunović, Stijović, Lubarda“ 2017. Učesnica je brojnih internacionalnih kolonija. Izlagala je na mnogim kolektivnim izložbama, te priredila šest samostalnih izložbi. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2012. godine.

Portal Analitika